Alergie na ryby, měkkýše a korýše
U alergií na ryby se může jednat o alergii pouze na jeden druh nebo na všechny druhy ryb. Je třeba rozlišit pravou alergii na ryby – tedy na svalovou bílkovinu parvalbumin, nebo reakci na histamin, který je v rybách přítomen ve vyšším množství.
U korýšů, jakými jsou např. krevety, krabi, langusty, humři, mořští a
sladkovodní raci je hlavním alergenem svalová bílkovina tropomyosin.
Alergie na měkkýše pak zahrnuje slávky, ústřice, olihně, chobotnice, sépie a hlemýždě.
Tento typ alergie, na rozdíl od alergie na mléko a vejce, přetrvává celoživotně. Je tedy nutné vyhýbat se těmto živočichům, protože alergické reakce na ně bývají velmi silné.
Příznaky těchto alergií se nejvíce projevují na pokožce – pupínky, otoky, ale také v trávicím traktu – průjmy, zvracení, dýchací problémy, otoky dýchacích cest i anafylaxe.
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|