Alergie na ovoce
Ovoce je důležitou součástí našeho jídelníčku, zdroj vitamínu potřebných pro naše zdraví. Často se domníváme, že nebezpečí alergií hrozí spíše u tropického ovoce, ale není tomu tak.
Nejčastějšími zdroji obtíží v našem regionu jsou jablka a hrušky, z peckovin pak třešně, meruňky a broskve.
Bílkoviny, které se nacházejí v čeledi růžovitých (třešeň, višeň, švestka…), jsou silně alergizující, ale na druhou stranu termolabilní, vysoké teploty je rozkládají. Takže je možné tepelně upravené ovoce, na rozdíl od syrového, konzumovat.
U exotického ovoce jsou nositeli alergenů hlavně kiwi, ananas, banán nebo fík a citrusové plody. Je potřeba dát si pozor na ovocné džusy.
U alergie na ovoce je častý výskyt zkřížené reaktivity
- jablko, broskev – pyl břízy
- banán – pyl ambrosie aj.
Alergie na ovoce se projevuje nejčastěji místními příznaky – otoky rtů, svědění v ústech, kopřivka, ekzém, ale i vážnější systémové reakce.
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|