Alergie na ovoce

Ovoce je důležitou součástí našeho jídelníčku, zdroj vitamínu potřebných pro naše zdraví. Často se domníváme, že nebezpečí alergií hrozí spíše u tropického ovoce, ale není tomu tak.    

Nejčastějšími zdroji obtíží v našem regionu jsou jablka a hrušky, z peckovin pak třešně, meruňky a broskve.

Bílkoviny, které se nacházejí v čeledi růžovitých (třešeň, višeň, švestka…), jsou silně alergizující, ale na druhou stranu termolabilní, vysoké teploty je rozkládají. Takže je možné tepelně upravené ovoce, na rozdíl od syrového, konzumovat.

U exotického ovoce jsou nositeli alergenů hlavně kiwi, ananas, banán nebo fík a citrusové plody. Je potřeba dát si pozor na ovocné džusy.

U alergie na ovoce je častý výskyt zkřížené reaktivity

  • jablko, broskev – pyl břízy
  • banán – pyl ambrosie aj.

Alergie na ovoce se projevuje nejčastěji místními příznaky – otoky rtů, svědění v ústech, kopřivka, ekzém, ale i vážnější systémové reakce.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol