Alergie na zeleninu
Alergie na zeleninu se stejně jako alergie na ovoce vyznačuje zkříženými reakcemi.
Nejčastější tzv. zkřížené reakce jsou
-
celer, mrkev – pyl břízy
-
rajské jablíčko – pyl trav a obiloviny
Významnými alergeny jsou třeba brambory, ovšem vařením se alergen ničí. Ale alergické projevy se mohou vyskytnout při manipulaci s potravinou – škrábáním, strouháním atd., dalším zdrojem alergií jsou rajská jablíčka, kde ale tepelná úprava nezničí všechny alergeny. Je tedy možné alergicky zareagovat i na kečupy, protlaky, omáčky aj.
Překvapivě jsou mezi alergenní zeleninou i mrkev, petržel či celer. Ten má jeden z nejagresivnějších alergenů.
Příznaky alergie jsou kožní – zarudnutí, vědění, vyrážky, ekzémy, dýchací – rýmy, dušnost, otoky jazyka, hrtanu, trávicí – bolesti břicha, křeče, průjmy…
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|