Alergie na včelí produkty
Jedná se o med, mateří kašičku a propolis.
Med - mohlo by se zdát, že alergeny v medu jsou pouze z pylových zrnek, která se v medu nacházejí. Ale nejsou to jen ona zrnka, která mohou vyvolat alergickou reakci. V medu jsou také výměšky faryngeálních a slinných žláz včel, které také obsahují alergeny. Není také vzácností, že je med kontaminován plísněmi. Tento typ alergie se družívá s alergií na pyly a včelí žihadlo.
Příznaky se mohou objevit při kontaktu potraviny s kůží, sliznicí – svědění, vyrážky, otok. Po požití se mohou objevit trávicí příznaky – nevolnost, průjem, zvracení, dýchací obtíže s dušností aj.
Propolis je dezinfekční látka tvořená včelami a slouží k ochraně úlu. Působí proti bakteriím, virům i plísním. Zde se patrně jedná o alergii na výměšky pupenů topolů, které slouží včelám pro výrobu propolis.
Mateří kašičky je výměšek krčních žláz včelí matky, vysoce nutričně bohatá. Slouží k výživě larev a královny. Jen velmi málo lidí trpí touto alergií. Projevuje se nejčastěji kopřivkou nebo dušností.
Z tohoto výčtu nelze vyloučit ani včelí vosk, i ten se může stát pro mnohé lidi alergenem. Používá se k vytvoření lesklého povrchu např. na ovoci, na cukrovinkách aj.
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|