Alergie na alkohol
Pravá alergie na alkohol, tedy ta zprostředkovaná IgE protilátkami je velmi vzácná. U těchto alergiků 1ml čistého alkoholu (tj. cca 10ml vína) je dostačující k vyvolání reakce, která se projevuje vyrážkou, dušností, křečemi v žaludku nebo kolapsem.
Pokud se vyskytuje alergie na alkohol, je zvýšené riziko těžších reakcí na další potraviny,zvyšuje totiž propustnost střeva a do těla se dostává více alergenů.
Alergická reakce, která se objeví po požití alkoholu ale nemusí být přímo na alkohol, ale na surovinu, ze které je vyroben – hrozny/víno, obilí/whisky. Různé alkoholické nápoje mohou obsahovat velké množství histaminu, které vyvolá lehčí alergickou reakci, nejčastěji v podobě bolení hlavy i po malém množství alkoholu. Další surovinou v alkoholu schopnou vyvolat alergickou reakci jsou kvasinky. Nesmíme zapomenout ani na konzervanty, barviva např. sulfity a oxid siřičitý, tartrazin, kyselina benzoová.
Častěji se ale vyskytuje intolerance alkoholu, kdy člověku chybí enzymy na zpracování alkoholu a jeho vyloučení.
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|