Balicí plyny a propelanty v potravinářských výrobcích
Balicí plyny se přivádějí do obalů před, v průběhu nebo po vložení potraviny do obalu a často slouží i k prodloužení trvanlivosti potravin.
Propelanty jsou plyny, které vytlačují potraviny z obalů.
Balicí plyny
Zavádí se do obalů před, během nebo po plnění obalu potravinou. V případě, že byla tímto způsobem u potravin prodloužena jejich trvanlivost, musí být na obalu uvedeno „Baleno v ochranné atmosféře“. Používají se u většiny druhů balených potravin - masných výrobků, sýrů a dalších, které se prodávají v obalech.
Balicí plyny jsou zcela bezpečné a nemají žádné negativní zdravotní účinky na lidský organismu
- E 938 - Argon
- E 939 - Helium
- E 941 - Dusík
Propelanty
V určitých případech je nutné balené potraviny vytlačit z obalu a pro tento účel se využívají plyny skupiny propelanty. Používají se například u šlehačky ve spreji a dalších podobných výrobků.
Bezpečné propelanty, které nemají nežádoucí zdravotní účinky
- E 948 - Kyslík
- E 947 - Vodík
Zdraví neškodné propelanty bez známých vedlejších účinků
- E 942 - Oxid dusný
- E 943a - Butan
- E 943b - Isobutan
- E 944 - Propan
Propelanty s výrazně škodlivými účinky, nebezpečné, v ČR zakázané
- E940 - Dichlordifluormetan
- E945 - Chlorpentanfluoretan
- E946 - Oktafluorcyklobutan
Propelanty zakázané v ČR a EU mohou být obsaženy v potravinách, které byly vyrobeny mimo země EU a do EU a ČR dovezeny.
Všechny balicí plyny i povolené propelanty nemají žádné prokazatelné negativní účinky na lidský organismus. V potravinách, u kterých byly balicí plyny a propelanty použity ale mohou být i jiné přídatné látky. Je tedy vhodné se vždy seznámit s jejich obsahem na obalu výrobku a v případě, že se jedná o látky zdraví škodlivé nebo nebezpečné omezit konzumaci potravin s nimi na nezbytné minimum nebo úplně.