Bohatství ukryté v semínkách
Je to až neuvěřitelné, kolik zdraví se skrývá v různých druzích semínek... Dá se to ale snadno vysvětlit, z každého semena totiž má vyrůst nová rostlinka, která potřebuje ke svému růstu mnoho živin, než bude schopná je získávat z půdy.
Všechny zdraví prospěšné látky ze semínek můžete využít i vy! Pokud nevíte, jak se dají semínka v kuchyni použít, pak mnoho inspirace najdete v tomto článku, stejně jako informace o jednotlivých druzích.
Semínka všeho druhu obsahují tuky ve formě olejů, který se z nich také lisuje. Nelekejte se slova „tuky“, tyhle jsou totiž odlišné od tučného bůčku – rostlinné tuky jsou zdraví prospěšné, jsou složeny z polynenasycených mastných kyselin, zejména omega-3 a omega-6. Tyto látky udržují příznivou hladinu cholesterolu v krvi, starají se o správný růst, vývoj a fungování buněk, působí protizánětlivě a jako prevence kardiovaskulárních chorob a vzniku rakoviny i autoimunitních onemocnění. Semínka obsahují také vlákninu, která je sice nestravitelná, přesto je ale významnou složkou potravy – napomáhá dobrému zažívání, působí proti zácpě a je prevencí střevních onemocnění. Dalšími látkami, pro něž si semen ceníme, jsou minerály vylepšující stav kůže a pleti. Opomenout nelze ani vitamíny, především skupiny B – ty mají vliv na duševní zdraví, konzumace semínek nás tedy může uvést do pohody a pomoci nám s případnými depresemi.
Co se semínky?
To, že málokdo zařadil semínka do svého pravidelného jídelníčku, bývá často zapříčiněno nedostatkem inspirace. Lidé zkrátka nevědí, jak tyto suroviny používat, přitom ale existuje spousta možností. Semínka vlastního výběru můžete přidat například do těchto jídel
Domácí müsli, energetické tyčinky
Směsi k mlsání s ořechy a sušeným ovocem
Ovocné i zeleninové saláty
Dresinky
Koktejly a smoothies
Ovesné i jiné kaše
Jogurty, kefíry, pudinky
Krémové sýry, sýr cottage
Polévky (zejména krémové)
Sušenky, buchty, koláče, muffiny, brownies
Pomazánky, hummus, pesta (místo piniových oříšků)
Domácí pečivo, chléb
Sendviče, wrapy, kebaby
Masové i zeleninové placky
Vánoční cukroví
Semínková másla, sýry, mléka
Pražená či namočená semínka
Jak si připravit lahůdky se semínky
Máslo
Syrová i pražená semínka (pražená mají oříškovější chuť) můžeme rozmixovat na máslo. Zhruba 300 g semínek (hodí se všechna kromě lnu) vložíme do mixéru a mixujeme 10 minut, dokud se semínka nepromění v hladký krém. Při výrobě másla z černého sezamu nebo máku je třeba přimíchat trochu kokosového nebo jiného nerafinovaného oleje. Takto připravené semínkové máslo uchováváme v lednici, kde nám vydrží několik týdnů, a mažeme ho na pečivo nebo dále využíváme např. do pomazánek.
Sýr
Dýňová, konopná nebo slunečnicová semínka rozmixujeme s kešu ořechy v poměru 1:1 a s trochou vody. Můžeme podle chuti osolit a okořenit. Tento semínkový sýr lze smíchat s opravdovým, krémovým sýrem, vznikne tak lahodná pomazánka.
Mléko
Semínkové mléko je skvělý a výživný nápoj, připravuje se nejčastěji z máku, slunečnicových či konopných semínek. 100 g semínek zalijeme 900 ml vody, pro smetanovou konzistenci množství vody snížíme. Necháme přes noc máčet, druhý den vodu vylijeme, přilijeme stejné množství čisté vody a rozmixujeme. Drobné kousky přecedíme přes plátýnko a vzniklý nápoj uchováváme v lednici po dobu až 4 dnů.
Pražená semínka
Pražením vynikne chuť semínek, získají lahodnou oříškovou příchuť. Bohužel ale touto úpravou ztrácí některé prospěšné látky, a proto doporučujeme střídat pražená semínka se syrovými. Semínka lze pražit na pánvi nebo v troubě při 140°C, v obou případech se snažíme, aby doba pražení nebyla příliš dlouhá (maximálně 10 minut). Pro zvláštní příležitosti, např. jako pohoštění na párty, můžeme semínka při pražení ochutit kořením, zkaramelizovaným třtinovým cukrem nebo sójovou či worcestrovou omáčkou.
Namočená semínka
Namočená semínka jsou měkčí, stravitelnější a někdy i chutnější. Jejich příprava se opravdu vyplatí, a přitom je tak snadná. Stačí semínka zalít vlažnou vodou a nechat stát zhruba 8 hodiny, v případě slunečnice 2 hodiny. Potom vodu slijeme, semínka propláchneme čistou vodou a konzumujeme. A pokud je necháme namočená déle, mohou dokonce vyklíčit, čímž se ještě zvýší množství živin v nich.
Druhy semínek
Nejčastěji se setkáte se slunečnicovými, lněnými, dýňovými, konopnými, sezamovými a chia semínky. Každý druh je v něčem zvláštní, obsahuje jiný obsah látek a je vhodný pro jiné použití.
Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka jsou využívaná pro svůj vysoký obsah antioxidantů selenu a vitaminu E, jejich účinkem je neutralizace volných radikálů a následné zpomalení procesu stárnutí. Tato semena se doporučují i při migrénách a astmatu, pozitivně působí i na pokožku a sliznice. Dále také uklidňují mysl a nervy, snižují krevní tlak a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob. Slunečnicová semínka jsou velmi chutná a často se přidávají do pečiva či chleba, které jsou jimi často i posypány. Mohou se také mlsat místo nezdravých bonbonů, pro zvýraznění chuti je lze opražit. Prodávají se i semínka solená nebo obalená v čokoládě, ta ale nejsou příliš vhodná. Lepší je přimíchat semínka do medu, jogurtu, sýru cottage, kaše (ovesné, pohankové, kukuřičné…). Dobře si rozumí i s kuřecím masem a lososem, zejména v salátech, které se semínky jednoduše posypou. Pochopitelně lze slunečnici použít i jako přísadu do domácího müsli a müsli tyčinek.
Dýňová semínka
Velká tmavě zelená semínka dýně jsou vhodná především pro muže, podporují totiž činnost prostaty. Kromě toho působí i jako prevence nádorových onemocnění i zánětů močových cest, zmírňují procesy stárnutí a degenerace. Dýňová semínka jsou doslova nabitá vitamíny a minerály, jmenujme např. vitamín A, D, E, B1, B2 a B6, selen, zinek, hořčík, draslík, vápník, fosfor, měď, mangan a železo. Díky tomu mají příznivý vliv na zdraví vlasů a nehtů. Na tato semínka se mohou spolehnout i lidé trpící nervozitou, úzkostí a depresemi. Dýňová semínka jsou stejně jako slunečnicová vhodná k mlsání, a to i pražená a velmi jemně osolená a okořeněná. Hodí se i do pečiva, muffinů a různých moučníků. Při rozmixování společně s cizrnou, česnekem a kořením dle vlastní chuti vznikne lahodná a zároveň zdravá pomazánka či dip např. na řapíkatý celer. Zeleninový salát zase můžeme pokapat dresinkem z rozmixovaných dýňových semínek, utřeného česneku, nasekané petrželky, olivového oleje a citronové šťávy.
Sezamová semínka
Semínka sezamu indického jsou drobná, a přesto plná zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Pro svůj vysoký obsah železa se doporučují ženám (např. v období menopauzy) a pacientům s anémií (chudokrevností). Dále posilují obranyschopnost organismu, prospívají cévám a srdci, ale i kůži, nehtům a vlasům. Také mají schopnost zvlhčovat střevní sliznici, proto je vhodné tato semínka konzumovat při zácpě. K dostání je sezam světlý, světlý natural a tmavý. Sezamová semínka jsou součástí několika tradičních pokrmů, jako je např. tahini (zředěná pasta z rozemletých sezamových semínek), baklava (zákusek plněný sekanými ořechy), chalva (cukrovinka podobná tureckému medu) nebo řecké sezamové tyčinky s medem. Sezamová semínka se hodí do různých asijských pokrmů, někdy se používají i k obalování. Kromě toho mohou být součástí salátů a dresinků na ně, přidávat se mohou i do jogurt, kaší, kefírů a nápojů.
Lněná semínka
Semínka lnu setého mají největší obsah omega-3 polonenasycených mastných kyselin ze všech rostlinných produktů, jsou proto velmi hodnotná. Měla by tedy tvořit pravidelnou složku jídelníčku veganů, vegetariánů a osob, které nejedí rybí maso a olej. Najdeme v nich i další kyseliny, např. ALA, EPA a DHA, které mají silné protizánětlivé účinky. A výjimečný je i obsah rozpustné vlákniny, ta zase léčí střev a napomáhá správnému trávení. V obchodech seženete světlou a tmavou formu, z výživového hlediska se od sebe neliší, světlá jsou ale vzácnější, a tedy i dražší, a mají nasládlou chuť. Velmi oblíbený je lněný olej, zdravý je hlavně ten zastudena lisovaný, bohužel ale rychle podléhá zkáze a je nutné ho uchovávat v lednici. Lněná semínka jsou vhodná i k mlsání, a to syrová i pražená. Kromě toho se často přidávají do pečiva nebo se jimi pečivo posypává. A další možností jsou saláty, jimž semínka dodají šmrnc, dobře chutnají i v sýru cottage.
Konopná semínka
Tato semínka jsou nabitá bílkovinami, esenciálními aminokyselinami, vitamíny a minerály. Dokážou pomoci při problémech se srdcem, kůží, imunitním systémem a dokonce i při tuberkulóze. V žádném případě se nemusíte bát žádných psychotropních účinků, ke konzumaci se využívají semena technického konopí, které obsahuje jen do 0,2% účinné látky THC, z toho většina se jich skrývá v listech a v květech, nikoli v semenech, jejich konzumace je tedy naprosto bezpečná a legální. K dostání jsou semínka loupaná i neloupaná, slupka je však velmi tvrdá a mohla by „poškrábat“ stěny trávicího ústrojí, proto doporučujeme volit semínka loupaná. Ta je ale potřeba rychle spotřebovat. Konopná semínka se hodí do salátů, smoothies, pomazánek, dresinků, müsli směsí, kaší a jogurtů. Známý je též konopný olej, používaný zejména ve studené kuchyni.
Lenka Ambrožová