Ajurvéda III. - Recepty pro vyrovnání dóš
V předchozích dvou dílech jsme se seznámili s jednotlivými tělesnými typy, s nimiž pracuje indické lékařství zvané ajurvéda, a taky s obecnými pravidly jejich stravování. Dnes si společně uvaříme jídla, která jsou nejen chutná, ale také vedou k vyrovnání dóš a nastolení rovnováhy v organismu.
Recepty pro váty
Quinoový pilaf
-
1 hrnek quinoy
-
1 brambora
-
1 cibule
-
1 mrkev
-
2 stroužky česneku
-
750 ml vody
-
1 lžíce ghí
-
½ lžičky kurkumy
-
1 bobkový list
Quinou propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme 750 ml, přidáme bobkový list a kurkumu. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme, dokud quinoa neabsorbuje všechnu tekutinu, tj. asi 17 minut. V pánvi rozehřejeme ghí a orestujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli, poté i utřený česnek. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a bramboru, restujeme asi 10 minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Promícháme ji s quinoou a podáváme teplé.
Recepty pro pitty
Hummus s červenou řepou
-
2 hrnky sterilované nebo uvařené cizrny
-
2 sterilované nebo pečené červené řepy
-
3 lžíce tahini pasty
-
2 lžíce aquafaby (tekutiny zbylé z vaření cizrny nebo z konzervy s cizrnou)
-
2 stroužky česneku
-
120 ml olivového oleje
-
½ lžičky římského kmínu
-
½ lžičky mletého koriandru
-
¼ lžičky sladké papriky
-
špetka soli
-
špetka pepře
-
šťáva z jednoho citronu
Do mixéru vložíme cizrnu, na kostky nakrájenou červenou řepu a stroužky česneku, rozmixujeme. Přilijeme olej a aquafabu, přidáme koření a znovu promixujeme. Hummus podáváme vychlazený, pokapaný olivovým olejem a doprovázený pita chlebem.
Recepty pro kaphy
Mrkvovo-zázvorový krém
-
3 cibule
-
6 mrkví
-
2 červené papriky
-
1 žlutá paprika
-
800 ml zeleninového vývaru
-
1 svitek skořice
-
2 lžíce ghí
-
zázvor o velikosti palce
-
několik snítek čerstvé petrželky
-
špetka soli
Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, mrkev a papriky nakrájíme na kostky, zázvor oloupeme a nastrouháme. V hrnci rozehřejeme ghí, necháme na něm zesklovatět cibuli a přidáme zázvor a mrkev. Opékáme asi 2 minuty, pak přidáme vodu, papriky a koření, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 20 minut nebo do změknutí zeleniny. Vyjmeme skořici a část papriky, obsah hrnce rozmixujeme. Polévku podle potřeby přihřejeme a okořeníme, podáváme s pečivem.