Alergie na alkohol

Pravá alergie na alkohol, tedy ta zprostředkovaná IgE protilátkami je velmi vzácná. U těchto alergiků 1ml čistého alkoholu (tj. cca 10ml vína) je dostačující k vyvolání reakce, která se projevuje vyrážkou, dušností, křečemi v žaludku nebo kolapsem.

Pokud se vyskytuje alergie na alkohol, je zvýšené riziko těžších reakcí na další potraviny,zvyšuje totiž propustnost střeva a do těla se dostává více alergenů.

Alergická reakce, která se objeví po požití alkoholu ale nemusí být přímo na alkohol, ale na surovinu, ze které je vyroben – hrozny/víno, obilí/whisky. Různé alkoholické nápoje mohou obsahovat velké množství histaminu, které vyvolá lehčí alergickou reakci, nejčastěji v podobě bolení hlavy i po malém množství alkoholu. Další surovinou v alkoholu schopnou vyvolat alergickou reakci jsou kvasinky. Nesmíme zapomenout ani na konzervanty, barviva např. sulfity a oxid siřičitý, tartrazin, kyselina benzoová.

Častěji se ale vyskytuje intolerance alkoholu, kdy člověku chybí enzymy na zpracování alkoholu a jeho vyloučení.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na ovoce

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

 Alergie na koření