Alergie na obilniny

Zde nehovoříme o celiakii (což je celoživotní autoimunitní onemocnění s nesnášenlivostí lepku, na rozdíl od ní, alergie na lepek může vymizet), ale o přecitlivělost na různé druhy obilnin a jejich bílkoviny. Tato alergie má podobně jako alergie na mléko nebo vejce vlastnost časem i zcela vymizet. Je potřeba dát si pozor na mouky a výrobky z nich, ale také na celá zrna. Obiloviny jsou složené z mnoha bílkovin, včetně lepku, a na každou může alergik zareagovat.

V 80% případů se nejedná o alergii jen na jeden druh obilí. Je nutné provést testy, zda je alergen součástí ječmene, pšenice, žita, ovsa, rýže atd. Nejvíce alergizující je pšenice, alergie na rýži je vzácná.

V případě alergií na obiloviny je třeba dávat pozor i na potraviny, v nichž bychom jejich přítomnost nečekali – uzeniny, jogurty, kečupy, čokolády, ale i konzervy s rybičkami.

Celiakie – genetické autoimunitní onemocnění, při němž si tělo vytváří protilátky proti vlastním tkáním. Spouštěčem je lepek – gluten, bílkovina přítomná v obilovinách – pšenici, žitu, ječmeni. Pokud se dostane lepek do střeva, dochází k tvorbě autoprotilátek a aktivaci imunitního systému, hlavně T lymfocytů. Následně dochází k rozvoji zánětu střevní sliznice a její destrukci. Pokud se nemoc včas nerozpozná a lepek není vysazen, může se jednat o poškození nevratné. Takto zatížená sliznice pak nevstřebává potřebné živiny. Častými symptomy tedy jsou např. deficity živin, minerálů i vitamínů, což má za následek – anémii, šeroslepost, osteoporózu, sníženou imunitu, únavu aj. U dětí je narušen vývoj z nedostatku nutrientů. Typické jsou průjmy, bolesti břicha, nadýmání, úbytek váhy… zvyšuje se riziko výskytu rakoviny trávicího traktu.

Nejčastější záchyt této nemoci je v dětském věku, ale první projevy se mohou vyskytnout i v dospělém věku.

Celiakie může být tzv. manifestní – projeví se v celé své síle s vypsanými symptomy, může však také probíhat skrytě – latentně, kdy jsou v krvi autoprotilátky, pacient lepek konzumuje, přesto nedojde k poškození střeva, nebo může být bezpříznaková – dochází k poškozování střeva a rozvoji jiných onemocnění a celiakie je diagnostikována náhodně.

Celiakie se diagnostikuje určením autoprotilátek v krvi – proti gliadinu, transglutamináze a endomysiu, pro potvrzení diagnózy je nutné provést střevní biopii. V současné době se provádějí i genetické testy.

Léčbou je doživotní vyloučení lepku z jídelníčku.

I když alergie na obilniny má za následek určitá omezení, nemusí být strava jednotvárná. Nabízíme vám mnoho různých vhodných receptů, z kterých si snadno sestavíte svůj vlastní jídelníček.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


 Alergie na ovoce

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol