Alergie na ryby, měkkýše a korýše

U alergií na ryby se může jednat o alergii pouze na jeden druh nebo na všechny druhy ryb. Je třeba rozlišit pravou alergii na ryby – tedy na svalovou bílkovinu parvalbumin, nebo reakci na histamin, který je v rybách přítomen ve vyšším množství.

U korýšů, jakými jsou např. krevety, krabi, langusty, humři, mořští a

sladkovodní raci je hlavním alergenem svalová bílkovina tropomyosin.

Alergie na měkkýše pak zahrnuje slávky, ústřice, olihně, chobotnice, sépie a hlemýždě.

Tento typ alergie, na rozdíl od alergie na mléko a vejce, přetrvává celoživotně. Je tedy nutné vyhýbat se těmto živočichům, protože alergické reakce na ně bývají velmi silné.

Příznaky těchto alergií se nejvíce projevují na pokožce – pupínky, otoky, ale také v trávicím traktu – průjmy, zvracení, dýchací problémy, otoky dýchacích cest i anafylaxe.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

 Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na ovoce

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol