Alergie na včelí produkty

Jedná se o med, mateří kašičku a propolis.

Med - mohlo by se zdát, že alergeny v medu jsou pouze z pylových zrnek, která se v medu nacházejí. Ale nejsou to jen ona zrnka, která mohou vyvolat alergickou reakci.  V medu jsou také výměšky faryngeálních a slinných žláz včel, které také obsahují alergeny. Není také vzácností, že je med kontaminován plísněmi. Tento typ alergie se družívá s alergií na pyly a včelí žihadlo.

Příznaky se mohou objevit při kontaktu potraviny s kůží, sliznicí – svědění, vyrážky, otok. Po požití se mohou objevit trávicí příznaky – nevolnost, průjem, zvracení, dýchací obtíže s dušností aj.

Propolis je dezinfekční látka tvořená včelami a slouží k ochraně úlu. Působí proti bakteriím, virům i plísním. Zde se patrně jedná o alergii na výměšky pupenů topolů, které slouží včelám pro výrobu propolis.

Mateří kašičky je výměšek krčních žláz včelí matky, vysoce nutričně bohatá. Slouží k výživě larev a královny. Jen velmi málo lidí trpí touto alergií. Projevuje se nejčastěji kopřivkou nebo dušností.

Z tohoto výčtu nelze vyloučit ani včelí vosk, i ten se může stát pro mnohé lidi alergenem. Používá se k vytvoření lesklého povrchu např. na ovoci, na cukrovinkách aj.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na ovoce

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol