Alergie na vejce (vaječný bílek)
patří mezi častější potravinové alergie, často bývá přítomna společně s alergií na mléko. Podobně jako ona má tendenci vyhasínat a mizet, a to do cca 3. roku života. Může se však poprvé objevit i u dospělých osob. Je důležité zmínit, že alergeny se nevyskytují jen ve slepičích vejcích, ale ve všech druzích vajec. Je také dobré vědět, že osoby alergické na peří a výměšky ptáků se mohou potýkat po určitou dobu i s alergií na vejce.
Hlavními alergeny bílku jsou ovalbumin, ovomukoid a ovotransferin. Příznaky se objevují po přímém požití vejce – vaječných pokrmů, u některých jedinců je ale nutné vyhnout se i pokrmům, kde bylo vejce použito jako vedlejší surovina – koláče, těstoviny aj. Vaječný bílek např. v cukrářských výrobcích lze nahradit – kypřicím práškem, droždím, bramborovým či kukuřičným škrobem, vajahitem aj.
Existuje i alergie na vaječný žloutek, ale zde jsou alergeny odstraněny tepelnou úpravou. Žloutek tak ztrácí svou alergizující schopnost a nečiní žádné obtíže.
Příznaky bývají podobné jako u ostatních potravinových alergií a maximem potíží v trávicím traktu – zvracení, průjmy, bolesti břicha, vyskytuje se také vyrážka, otoky, dýchací obtíže – rýma, dušnost, otoky jazyk, hrtanu, průdušnice.
I když alergie na vejce má za následek určitá omezení, nemusí být strava jednotvárná. Nabízíme vám mnoho různých vhodných receptů, z kterých si snadno sestavíte svůj vlastní jídelníček.
Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.
Potravinové alergie
• Celiakie |
|
|