Alergie na zeleninu

Alergie na zeleninu se stejně jako alergie na ovoce vyznačuje zkříženými reakcemi.

Nejčastější tzv. zkřížené reakce jsou

  • celer, mrkev – pyl břízy

  • rajské jablíčko – pyl trav a obiloviny

Významnými alergeny jsou třeba brambory, ovšem vařením se alergen ničí. Ale alergické projevy se mohou vyskytnout při manipulaci s potravinou – škrábáním, strouháním atd., dalším zdrojem alergií jsou rajská jablíčka, kde ale tepelná úprava nezničí všechny alergeny. Je tedy možné alergicky zareagovat i na kečupy, protlaky, omáčky aj.

Překvapivě jsou mezi alergenní zeleninou i mrkev, petržel či celer. Ten má jeden z nejagresivnějších alergenů.

Příznaky alergie jsou kožní – zarudnutí, vědění, vyrážky, ekzémy, dýchací – rýmy, dušnost, otoky jazyka, hrtanu, trávicí – bolesti břicha, křeče, průjmy…

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na ovoce


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol