Barva potravin ovlivňuje vaše zdraví!

Barvu ovoce a zeleniny ovlivňuje nejen sluníčko, ale také pro lidský organismus prospěšné látky, které obsahuje. Vybírejte si podle barvy!

Ovoce a zeleninu bychom v jídelníčku měli mít co nejčastěji, ideálně samozřejmě každý den. Přesvědčovat někoho o jejich prospěšnosti pro naše zdraví asi není nutné. Málokdo už ale ví, že barvy nejen dobře vypadají na talíři, ale ve spojení s mnoha potravinami našemu organismu pomáhají.

Barvami různých druhů potravin se dokonce zabývají i různé seriózní společnosti a studie, které spojitost barevnosti a zdraví prospěšných látek jednoznačně prokazují. Zde je několik druhů ovoce a zeleniny, které by vašem jídelníčku chybět neměly!

Červené melouny, rajčata

Rajčata jsou zdravá mimo jiné i díky látce lykopen, která jim dodává typickou barvu. Lykopen je i v melounech, a čím jsou vyzrálejší, tím více ho obsahuje. Lykopen ale melounům dodává nejen jejich červenou barvu, má poměrně silné protinádorové účinky především proti rakovině plic, prsu, žaludku a prostaty. Meloun také obsahuje minimálně 92 procent vody a tak lidské tělo dostatečně hydratuje a velmi pozitivně působí na pokožku. Podobné účinky mají i červená rajčata…

Oranžové meruňky a mango

Meruňky jsou právem považovány za zdraví velmi prospěšné ovoce, ale do této barevné skupiny patří třeba i mango. Za oranžovou barvu může betakaroten, a podle posledního zkoumání jeho vlivu na lidský organismus už tři menší porce manga, meruněk nebo jiného oranžového ovoce i zeleniny podporují zdravý vzhled pokožky. Mango navíc obsahuje mnoho vitamínu C a dalších látek, které posilují imunitu, meruňky mají pozitivní vliv na nervový systém.  

Nejen barva je důležitá! Pokud ovoce a zeleninu nekonzumujete čerstvé - tzv. syrové, pak tepelná úprava musí být co nejrychlejší a nejšetrnější!  

Žluté citrony

Žluté plody obsahují bioflavonoidy, které preventivně působí proti různým chronickým onemocněním, některým typům rakoviny a nemocem srdce. V citronech je navíc velké množství vitamínu C, a tak se sklenicí studené vody s citronem nejen příjemně osvěžíte, ale podpoříte i svoji imunitu.

Modré švestky, fialové borůvky

Švestky mají velmi kladný vliv na činnost trávicího systému, ale ještě víc jsou zdraví prospěšné malé borůvky. Obsahují polyfenoly, které jsou důležité pro rozpoznávací a motorické funkce především u starších lidí. Pro ženy je zajímavá přítomnost polyfenolu anthocyanin, protože má právě u nich prokázané velké preventivní účinky proti infarktu.  Podle odborné studie stačí každý den konzumovat minimálně 3 šálky borůvek, stejné účinky mají i jahody.

Zelené saláty a bylinky

Zelené saláty obsahují antioxidanty, které zbavují tělo škodlivých látek, a zároveň pomáhají udržovat dobrý zrak a snižují riziko šedého zákalu. Velmi prospěšné jsou i málo známé čerstvé listy hořčice, v kterých je mimo antioxidantů i značné množství betakarotenu a vitamínu K, který je potřebný pro srážlivost krve. O prospěšnosti bylinek vás asi přesvědčovat nemusíme…

Ovoce i zelenina jsou samozřejmě nejzdravější čerstvé. Vitamíny a všechny další prospěšné látky zachováte v maximálním množství, pokud budete používat vhodné a kvalitní kuchyňské vybavení – škrabky na ovoce a zeleninu, správné nože. Nemusíte se ale vyhýbat ani tepelným úpravám - například při vaření v páře je úbytek vitamínů a dalších hodnotných látek minimální.

Zdeněk Urban