Bezlepkové velikonoční pečení

Velikonoce už klepou na dveře, je nejvyšší čas naplánovat, jaké dobroty letos upečete. K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec, beránek a jidáše. Všechny se tradičně připravují z bílé pšeničné mouky, pokud ale vy nebo někdo z vaší rodiny trpíte celiakií nebo alergií na lepek, můžete si je upéct i v bezlepkové verzi.

V současné době je populární péct na Velikonoce mrkvový dort a anglické hot cross buns, to ale neznamená, že tradiční české pečené dobroty už vyšly z módy. Naopak, třeba takový piškotový nebo třený beránek v čokoládě dokáže vykouzlit na dětských tvářích velký úsměv.

Obrázek

Bezlepkový beránek

  • 250 g bezlepkové moučné směsi

  • 240 g krupicového cukru

  • 100 g másla

  • 80 ml smetany na vaření (12 % tuku)

  • 4 vejce

  • 4 lžíce horké vody

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 1 lžička prášku do pečiva (bez lepku)

  • špetka soli

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé hebké pěny (asi 10 minut), potom přidáme změklé na kostky pokrájené máslo a znovu několik minut šleháme. Poté krátce vešleháme smetanu, vanilkový extrakt, bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a horkou vodu. V další míse vyšleháme bílky se solí do pevného sněhu, ten lehce vmícháme do těsta. Těsto přelijeme do formy na beránka, kterou jsme si předem vymazali a vysypali např. strouhaným kokosem nebo mletými bezlepkovými piškoty. Beránka vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 až 40 minut. Upečeného beránka necháme trochu zchladnout, vyklopíme z formy, a až zchladne na pokojovou teplotu, posypeme ho moučkovým cukrem nebo potřeme rozpuštěnou čokoládou.

Obrázek

Bezlepkový mazanec

  • 500 g bezlepkové moučné směsi

  • 350 ml mléka

  • 150 g krystalového cukru

  • 100 g másla

  • 35 g čerstvého droždí

  • 2 vejce

  • špetka soli

  • hrst rozinek

  • hrst plátků mandlí

Do hrnečku nalijeme 100 ml teplého (ale ne horkého) mléka, rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Bezlepkovou mouku promícháme se solí a zbytkem cukru, přidáme vejce (trochu rozšlehaného vajíčka odebereme a dáme stranou), rozpuštěné (ale ne horké) máslo, zbytek mléka a kvásek. Propracujeme vláčné nelepivé těsto, do kterého potom vmícháme rozinky (můžeme je předem namočit do rumu a před použitím vyždímat). Těsto dáme do mísy, zakryjeme a na teplém místě necháme asi 90 minut kynout. Těsto potom vytvarujeme do bochánku, položíme na plech vyložený pečicím pappírem, potřeme odloženým vejcem a posypeme plátky mandlí. Necháme asi 30 minut kynout na plechu a pak vložíme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme 40 až 50 mint. Mazanec po vyjmutí z trouby necháme chladnout na kovové mřížce.

Obrázek

Bezlepkové jidáše

  • 300 g bezlepkové moučné směsi

  • 70 g krystalového cukru

  • 70 g másla

  • 20 g čerstvého droždí

  • 200 ml mléka

  • 1 vejce + 1 žloutek

  • 1 lžíce rumu

  • špetka soli

  • med na potření

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Zakryjeme, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Bezlepkovou směs promícháme se solí a zbytkem cukru. Máslo necháme rozpustit a vlijeme do důlku v mouce, přidáme i žloutek, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté v míse kynout asi 90 minut. Z těsta oddělujeme malé kousky, každý vyválíme na tenký váleček a vytvarujeme do esíčka, uzlíku apod. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozlšehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut nebo do zezlátnutí. Med zvolna zahřejeme, promícháme s rumem a ještě teplé jidáše touto polevou potíráme.