Brokolice je zdravá a pomáhá hubnout!

V zimě se mnohem méně pohybujeme i sportujeme, a více jíme.  U mnoha lidí se to projevuje přibýváním na váze. Zabránit tomu může brokolice!

Méně pohybu v zimním období, ale především větší příjem kalorií vede u většiny lidí k zvýšení váhy. Naštěstí jsou ale potraviny, díky kterým můžeme snížit hladinu tuků a cukrů v krvi. Patří mezi ně například brokolice, obsahující velké množství různých látek, chránících lidský organismus před řadou onemocnění včetně rakoviny.     

 

Jídla z brokolicí bychom do svého jídelníčku měli zařazovat především v zimním období často. Může to být brokolice dušená v páře jako příloha, zapečená nebo jako pomazánka… Mnoho dalších receptů, jak brokolici připravit, najdete na www.milujivareni.cz.

 

Brokolice proti hladu

Brokolice je mimo jiné i zdrojem glukorafanu, který významně omezuje chuť k jídlu a pocit hladu, navíc snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi. Glukofaran také ochraňuje lidské tělo před obezitou, diabetem typu 2, nemocemi srdce a dokonce působí preventivně i na některé typy rakoviny.

Podle mnoha studií mají tedy glukorafany velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a dokážou omezit vliv mnoha tzv. civilizačních chorob. Lidé, kteří pravidelně konzumují brokolici mají mnohem lepší metabolismus, a to se projevuje i na váze. Vysoký podíl vlákniny zlepšuje trávení, brokolice se také velmi podílí na detoxikaci organismu od karcinogenních látek.

Při konzumaci brokolice se aktivuje látková výměna. Pokud chceme maximálně využít všechny látky, které brokolice obsahuje, je dobré ji kombinovat se zeleninou a potravinami, obsahující biotin – rajčaty, špenátem, avokádem, ořechy, hnědou rýží…

 

Účinky brokolice na zdraví člověka

  • chrání před vznikem zhoubných nádorů, jako je např. rakovina tlustého střeva a žaludku, prostaty a plicních nádorů u kuřáků
  • působí preventivně na chudokrevnosti
  • zabraňuje překyselení žaludku
  • pomáhá při onemocnění ledvin
  • snižuje riziko cévních onemocnění a mrtvice
  • podporuje správnou činnost svalů a srdce
  • má silné detoxikační účinky
  • působí jako prevence šedého zákalu
  • posiluje tvorbu mnoha hormonů
  • aktivuje metabolismus
  • povzbuzuje imunitní systém
  • účinkuje proti neklidu, nervozitě a poruchám spánku
  • podporuje tvorbu krve
  • zásobuje buňky kyslíkem


Brokolice je skutečně našemu zdraví velmi prospěšná, dobře kuchyňsky připravená je i chutná. Existuje mnoho různých způsobů a receptů, a tak se v podstatě ani snad nemůže stát, že bychom se brokolice tzv. přejedli.

 

Zdeněk Urban