Česká superpotravina? Jednoznačně mák!
Dnes jsou v kurzu tzv. superpotraviny, tedy potraviny, které obsahují vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Kupujeme proto chia semínka, quinou, avokádo, kakaové boby... A přitom jedna superpotravina nám leží přímo u nosu a za příznivější cenu – mák!
Mák je tradiční českou surovinou, posypává se jím pečivo a vyrábí se z něj náplň do buchet, koláčů a závinů. V současné době ale jeho spotřeba klesá, průměrný Čech sní za rok máku asi 300 gramů. Takže většina plodiny, jejíž jsme největším producentem na světě, je určena k exportu. Kdyby vás zajímalo, jak dlouho už se na našem území mák pěstuje, pak vězte, že nejstarší archeologický nález je datován do pozdní doby bronzové a pochází z Ostrova u Stříbra.
Jídlo, nebo lék?
Mák byl pěstován už před 8 tisíci lety ve Středomoří a později ho začaly pěstovat i další starověké národy, mj. Egypťané a Mezopotámci. Nikoliv však pro olejnatá semena, nýbrž jako zdroj opia, to totiž bylo užíváno jako sedativum a analgetikum. Alkaloidy morfin, kodein, papaverin a další se dodnes získávají z husté bílé šťávy, která po naříznutí vytéká z nezralých makovic, a využívají se ve zdravotnictví. Zralá semena ovšem obsahují už jen zlomek původního obsahu alkaloidů a navíc se před dalším zpracováním nebo prodejem proplachují, nemusíte se tedy bát, že by vás pár makových buchet mělo přivést do euforického stavu. Nicméně v některých zemích je pěstování máku zakázané a ve většině těch ostatních se mák pěstuje pouze pro farmaceutické účely, nikoliv pro potravinářství.
Mák a zdraví
Semínka máku jsou až ze 60 % tvořena tuky, především nenasycenými mastnými kyselinami, jako je kyselina stearová, palmitová a linolová. Dále mák obsahuje vitaminy E, C, A, B1, B2, B3, B6 a B9. Z minerálů najdeme v máku železo, hořčík, draslík, sodík, mangan, měď, zinek a fosfor. Největším trumfem máku je ale vápník, kterého obsahuje dokonce 16 krát více než kravské mléko, a navíc je dobře vstřebatelný. Díky tomu konzumace máku zlepšuje kvalitu kostí, zubů, nehtů, vlasů a pleti, chrání tělo před projevy stárnutí, pomáhá proti stresu i nespavosti a navozuje dobrou náladu. Dokonce může působit jako prevence rakoviny.
Kupujeme mák
Mák se prodává ve dvou, resp, ve třech podobách – celý a mletý, který může být ještě upraven do podoby makové náplně nebo smíchán s moučkovým cukrem. Celý i mletý mák koupíte v obchodech s potravinami a supermarketech. Vzhledem k vysokému obsahu tuků je však mletý mák náchylný k rychlému žluknutí, a proto se doporučuje ho kupovat co nejčerstvější a spotřebovat co nejdříve. Ještě lepší variantou je koupit mák vcelku, uskladnit ho v temnu ve vzduchotěsných nádobách a vždy si potřebné množství doma umlít a ihned spotřebovat. Pokud tedy máte mák rádi nebo byste ho chtěli častěji zařazovat do svého jídelníčku, zauvažujte nad pořízením kvalitního mlýnku na mák.