Čokoláda prospívá zdraví a dokonce prodlužuje věk!

Čokoláda - samozřejmě ta kvalitní - je lahodná pochoutka, která má dokonce pozitivní vliv na lidské zdraví. Nemusíme se jí vzdávat, ani když chceme zhubnout! Před Vánocemi, které se neodvratně blíží, je to poměrně důležitá zpráva…

Informace, že konzumace čokolády je zdravá a dokonce se při ní i hubne, zveřejnila nedávno Harvardova universita, a potvrdilo ji několik světově uznávaných odborníků na výživu, mezi nimi například Janet Aylottová. Publikovaná zajímavá zjištění dosud nikdo nezpochybnil, a autoři tvrdí, že si je ani žádná firma, která čokolády vyrábí nebo prodává, neobjednala. 

 

Čokoláda při dietě

Podle několika průzkumů 85 procent těch, kteří si během hubnoucí diety občas dali svoji oblíbenou čokoládu, opravdu zhublo. Naopak ti, kteří se čokolády zcela vzdali, kila shazovali pomaleji a někteří jich dokonce i několik přibrali. Vysvětlení je jednoduché - když se úplně přestane konzumovat nějaká oblíbená pochoutka, zvyšuje se možnost porušení diety, protože člověk má tendenci ji nahradit něčím jiným, a to často i v mnohem větším množství. To v důsledku znamená porušení dietních zásad a neúspěšnost diety, někdy končící i zcela opačným efektem - tedy zvýšením váhy. Z toho jednoznačně plyne, že při dietě by se čokoláda a podobné sladkosti neměly zcela vyřadit z jídelníčku, ale jen omezit na přijatelnou hranici.

 

Čokoláda pro zdraví

Kvalitní čokoláda člověku prospívá z mnoha důvodů, které jsou ověřeny různými odbornými studiemi. Kakao totiž obsahuje mnoho antioxidantů a polyfenolů, které v lidském těle zabraňují oxidaci škodlivého cholesterolu. Podobné účinky má i červené víno.

Čokoláda je i velkým zdrojem energie a má na mnoho lidí zklidňující vliv.

Konzumace čokolády dokonce prodlužuje život! Po ukončení dlouhodobém průzkumu Harvardovy university, ve kterém bylo sledováno osm tisíc mužů po dobu 65 let se prokázalo, že ti, kteří snědli malé množství čokolády třikrát za měsíc, žili přibližně o rok déle než ti, kteří si čokoládu vůbec nedopřáli.

  

Nebojte se čokolády!

Čokoláda je tedy podle všeho pro člověka velmi prospěšná pochoutka, musí být ale kvalitní! Složení najdeme na každém obalu, čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je samozřejmě lepší, a také většinou i dražší než různé tzv. „čokoládové pochoutky“. Pokud to ovšem s konzumací čokolády nepřeháníme - a to bychom ani přes prokázané pozitivní účinky neměli - nemá žádný význam na čokoládě šetřit.

 

Zdeněk Urban