Cukroví bez lepku

Celiakie, tedy nesnášenlivost lepku, je v současnosti poměrně běžnou nemocí. Lidé, kteří jí trpí, nemohou jíst bílou pšeničnou mouku, která je obsažena téměř v každém pečivu, včetně vánočního cukroví. Jak si ale mají Vánoce bez cukroví užít?

Pro celiaky jsou nejvíce vhodné nepečené druhy cukroví, které žádnou mouku neobsahují, ale co když mají chuť třeba na linecké nebo na vanilkové rohlíčky? Vzhledem k tomu, že i na tyto druhy cukroví existují  bezlepkové recepty, dopřát si je mohou také a nakonec možná bude chutnat i ostatním. Navíc je bezlepkové cukroví zdravější než to klasické z pšeničné mouky.

Nejlepší recepty na bezlepkové cukroví

Ať už lepek jíst můžete nebo ne, recepty na bezlepkové cukroví určitě oceníte. Možná je to vaše jediná možnost, jak si užít Vánoce tak, jak mají být. Možná ale pátráte po zdravější verzi svého oblíbeného cukroví , které se připravuje z bílé moukya nebo prostě jen hledáte nějakou novou inspiraci, co na Vánoce upéct. Uvidíte, že bezlepkové cukroví zachutná nejen vám, ale i všem, kteří ho ochutnají.

Linecké cukroví

260 gramů bezlepkové mouky
150 gramů másla
120 gramů moučkového cukru
60 gramů mletých mandlí nebo mandlové mouky
1 vejce
1 – 3 lžičky vanilkového cukru

Máslo s oběma cukry vyšleháme do pěny, přidáme vejce a ještě chvilku pokračujeme ve šlehání, poté zapracujeme mandle a bezlepkovou mouku. Těsto by mělo být vláčné a dobře držet při sobě. Zabalíme ho do potravinové folie a dáme vychladit minimálně na hodinu, klidně i do druhého dne. Těsto vyválíme na plát silný 2 mm a vykrajujeme tvary, s tím jistě rády pomohou děti. Vykrájené kousky klademe na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 220°C, dokud cukroví nezrůžoví, cca 8 minut. Necháme ho vychladnout, potom ho mažeme svou oblíbenou marmeládou a slepujeme vždy dva kousky k sobě, nakonec linecké pocukrujeme.

Vanilkové rohlíčky

150 gramů kaštanové mouky
150 gramů másla
50 gramů moučkového cukru
50 gramů mletých vlašských ořechů
30 gramů mletých mandlí
špetka mleté skořice
pár kapek vanilkového extraktu
vanilkový cukr na obalení

Změklé máslo smícháme se zbylými ingrediencemi a vytvoříme těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odpočívat v ledničce. Pak z něj tvarujeme rohlíčky, rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180°C pečeme zhruba 10 minut. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme ve vanilkovém cukru a necháme vychladnout.

Pracny

250 gramů bezlepkové mouky
200 gramů moučkového cukru
150 gramů másla
100 gramů mletých mandlí
3 lžíce holandského kakaa
1 žloutek
20 gramů vanilkového cukru
špetka citronové kůry
špetka mleté skořice
tuk na vymazání formiček
vanilkový cukr na obalení

Z mouky, moučkového i vanilkového cukru, mletých mandlí, másla, kakaa, žloutku, citronové kůry a mleté skořice vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a necháme hodinu až dvě odpočívat. Formičky si pečlivě vymažeme tukem a potom do nich vtlačujeme těsto. Pracny pečeme na 170°C v předehřáté troubě asi 10 minut. Po mírném vychladnutí pracny vyklopíme z formiček a obalujeme ve vanilkovém cukru.

Kokosové rohlíčky

300 gramů pohankové mouky
125 gramů másla
125 gramů strouhaného kokosu
100 gramů moučkového cukru
1 vejce
trocha rumu
vanilkový cukr na obalení

Pohankovou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, kokos a vejce zpracujeme v těsto. Pokud je moc suché, přilijeme rum. Těsto necháme asi hodinu odpočívat, pak z něj tvarujeme rohlíčky a na plechu s pečicím papírem je pečeme na 180°C asi 10 minut nebo dokud nejsou nazlátlé. Po vytažení z trouby je obalíme ve vanilkovém cukru.

Brusinkové kuličky s alkoholem

200 gramů bezlepkových piškotů
100 gramů sušených brusinek naložených do rumu nebo griotky (alespoň hodinu)
2 lžíce másla
1 lžíce marmelády (např. borůvkové)
1 lžíce holandského kakaa
strouhaný kokos na obalení

Bezlepkové piškoty nastrouháme nebo rozmixujeme v robotu. Brusinky namočené v alkoholu nahrubo nasekáme, smícháme je s piškoty, změklým máslem, marmeládou a kakaem. Pokud je těsto příliš suché, přilijeme trochu alkoholu, v němž byly brusinky naložené. Když máme ideální konzistenci, tvarujeme kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu.

 Lenka Ambrožová