Domácí krémový sýr a jak jej využít

Čerstvé krémové sýry typu žervé nebo lučina jsou populární u dospělých i dětí. Můžeme je namazat na chléb nebo celozrnné pečivo, vyrobit z nich chutnou pomazánku nebo je dokonce využít k přípravě dezertů, třeba oblíbeného cheesecaku. Pokud však krémového sýru potřebujete větší množství, může se to pěkně prodražit. A přitom je tak snadné vyrobit si vlastní!

Bude vám k tomu stačit bílý jogurt, zakysaná smetana, špetka soli a základní kuchyňské vybavení, jako je cedník, dvě mísy a také jeden čistý látkový ubrousek nebo sýrařské plátno. A k tomu 5 minut na přípravu a 8 až 24 hodin na odležení v lednici. Výsledkem je slušná zásoba lahodného krémového sýra, který navíc můžete dochutit dle vlastního přání. Jak na to vám poradíme v tomto článku.

Jak vyrobit domácí krémový sýr

Budeme potřebovat:

  • 400 g bílého jogurtu (1 velký kelímek)

  • 200 g zakysané smetany (1 malý kelímek)

  • špetka soli

Postup:

Bílý jogurt promícháme se zakysanou smetanou a vmícháme sůl. Cedník vyložíme látkovým ubrouskem nebo sýrařským plátnem a položíme na o něco větší a hlubší čistou misku. Do vyloženého cedníku vyklopíme jogurtovou směs, přečnívající rohy ubrousku přeložíme doprostřed a tím směs v cedníku zabalíme. Navrch můžeme ještě položit menší talířek, z jogurtové směsi totiž bude skrz ubrousek nebo sýrařské plátno odkapávat do misky tekutina, a malá zátěž v podobě talířku tento proces podpoří. Misku s cedníkem a budoucím sýrem vložíme do lednice a čekáme. Sýr můžeme konzumovat už po 8 hodinách, čím déle ho necháme vykapávat, tím bude hutnější. Když jsme s konzistencí spokojeni, ochutíme sýr dle potřeby a přemístíme ho do plastových uzavíratelných krabiček. V lednici takto vydrží klidně i týden, s největší pravděpodobností však zmizí během pár dnů.

TIP: Takto vyrobený sýr je podobný žervé. Pokud chcete nadýchanější sýr typu lučina, namísto 200 g zakysané smetany použijte 150 ml smetany ke šlehání, kterou před smícháním s jogurtem vyšleháte do pevné šlehačky. Jinak je postup zcela stejný.

Obrázek

Jak krémový sýr ochutit

Domácí krémový sýr je skvělý sám o sobě, to však neznamená, že se nedá ještě vylepšit. Do směsi jogurtu a smetany před vykapáním můžeme vmíchat ingredience podle libosti. Dokonce si z jedné dávky sýra můžeme vyrobit několik variant dochucení, v takovém případě další suroviny vmícháváme až do hotového vykapaného sýra, který rozdělíme na požadovaný počet dílů, do každého z nich vmícháme jiné suroviny a jednotlivé příchutě pak skladujeme zvlášť v krabičkách. Možných dochucení existuje celá řada, my vám jich pár představíme a možná sami přijdete i na další variace.

  • Bylinky: Hodí se pažitka, petržel, kopr, řeřicha, bazalka, za zkoušku stojí i dobromysl nebo tymián. Originální chutě docílíte mátou, meduňkou nebo citronovou trávou. Bylinky vždy nejprve omyjte, osušte a nadrobno nasekejte, jednotlivé druhy bylinek můžete libovolně kombinovat.

  • Kapie: Červené nakládané kapie jsou skvělou volbou pro ochucení krémového sýra. Nechejte je okapat, nakrájejte je na drobné kostičky a vmíchejte do sýru. Ještě intenzivnější paprikovou chuť získáte přimícháním špetky mleté sladké papriky.

  • Cibule: Do krémového sýra se hodí také nadrobno nasekaná jarní naťová cibulka, anebo orestovaná šalotka.

  • Česnek: Pro intenzivní česnekovou chuť vmíchejte do sýra utřený nebo prolisovaný česnek. Jemnější chuť vytvoří česnek pečený – několik neoloupaných stroužků česneku (nebo klidně celou palici) položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby nastavené na 180°C zhruba na 30 minut. Česnek změní svou chuť i konzistenci, vzniklou „pastu“ stačí po vychladnutí vymáčknout ze slupky a promíchat s krémovým sýrem.

  • Křen: Nastrouhaný čerstvý křen promícháme se sýrem. Použít můžete i nakládaný křen nebo křenovou pastu, čerstvý je však vždy lepší.

  • Dýně: Zajímavou pomazánku či dip získáte smícháním krémového sýra s dýňovým pyré. To získáte pečením nebo dušením očištěné a pokrájené dýně doměkka. Pak stačí jen rozmačkat a dochutit kořením (k dýni se hodí třeba muškátový oříšek). Podobně lze postupovat i s dalšími druhy čerstvé zeleniny, např. s mrkví, lilkem, hráškem nebo batáty.

  • Šunka: Do krémového sýra můžete vmíchat také na kostičky nakrájenou šunku nebo šunku s trochou krémového sýra rozmixovat na pyré a potom vmíchat do zbytku sýra.

  • Ořechy: Nasekané ořechy (především vlašské) a krémový sýr se k sobě skvěle hodí. Vzniklou pomazánku můžete namazat na opečenou bagetku a podávat k vínu.

  • Nutella: Děti si tuhle pomazánku zamilují! Stačí jen smíchat krémový sýr s nutellou a dochutit pár kapkami javorového sirupu.

  • Med a ořechy: Nasekané ořechy jsme již do sýra přidávali, pokud však přimícháme také med, získáme zcela novou sladkou pomazánku, která stojí za ochutnání.

Co s krémovým sýrem

Neochucený krémový sýr můžete využít jako výchozí surovinu k přípravě dalších pokrmů.

Kuřecí prsa zapečená s čedarem a krémovým sýrem

  • 4 kuřecí prsa

  • 200 g strouhaného čedaru

  • 100 g anglické slaniny nakrájené na plátky

  • 180 g krémového sýra

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • pepř

Plátky slaniny položíme na suchou rozpálenou pánev, podlijeme trochou vody, aby se slanina nepřipálila, a opékáme dozlatova, poté necháme zchladnout. Kuřecí prsa omyjeme a očistíme a vložíme je do skleněné zapékací mísy, kterou jsme si předem vymazali olivovým olejem. Maso osolíme, opepříme a rozdělíme na něj krémový sýr. Zchladlou slaninu nalámeme na menší kousky a posypeme jimi maso, navrch nasypeme strouhaný čedar. Pečeme nezakryté v troubě vyhřáté na 170°C zhruba 20 až 30 minut, dokud není maso zcela propečené. Podáváme s hranolky nebo opečenými bramborami.

Obrázek

Cheesecake s lesním ovocem

  • 200 g karamelových sušenek

  • 450 g krémového sýra

  • 85 g másla

  • 115 g moučkového cukru

  • 100 g zakysané smetany

  • 200 g smetany ke šlehání

  • 500 g mražených lesních plodů

  • 10 g želatiny

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Karamelové sušenky rozmixujeme a smícháme s třtinovým cukrem a rozpuštěným máslem. Z této směsi vytvoříme ve formě na dort korpus a dostatečně umačkáme. Formu s korpusem dáme vychladit do lednice. Mezitím vyšleháme smetanu ke šlehání, k ušlehané šlehačce vmícháme moučkový cukr, zakysanou smetanu a krémový sýr. Želatinu v kastrůlku zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat, poté za stálého míchání zahříváme až do rozpuštění. Sejmeme z plotny a vmícháme lžíci krému, želatinovou směs poté vmícháme do zbytku krému a krém poté rozprostřeme na korpus cheesecaku. Vychladíme. Mražené lesní plody dáme do hrnce a společně s javorovým sirupem zahříváme. Až ovoce pustí šťávu, přimícháme škrob, chvíli provaříme a necháme mírně zchladnout. Nakonec ovocem poklademe cheesecaku a znovu ho dáme vychladit.

Lenka Ambrožová