Éčka se škodlivými účinky na lidské zdraví

Převážná většina tzv. přídatných látek v potravinách, kterým se také vzhledem k jejich označení písmenem E říká éčka, nemá na zdraví člověka při běžné konzumaci negativní vliv. Existuje ale skupina těchto potravinářských aditiv, které je možné zařadit mezi látky nevhodné, působící nepříznivě i škodlivě.

Potravinářská aditiva v potravinách mají konzervační účinky, ale také obnovují a zvýrazňují barvu, aroma a často i chuť. Některá éčka také potraviny zahušťují, regulují jejich kyselost a nebo jim dodávají sladkost.

Všechny tyto látky, které se do potravin přidávají, musí být schváleny a jejich používání i množství je přísně regulováno a kontrolováno. Při běžné konzumaci potravin by tedy u člověka nemělo dojít k žádným zdravotním komplikacím, ale i tak je dobré se v maximální možné míře požívání některých druhů éček vyhnout.

 

Základní označení kategorií potravinářských aditiv

Potraviny, u kterých jsou použita éčka, musí mít tuto informaci uvedenou na obalu. Podle prvního číslo za písmenem E lze pak snadno poznat, k jakému účelu byla aditiva použita.

  • E100 až 199 – barviva
  • E200 až 299 – konzervanty
  • E300 až 399 – antioxidanty a regulátory kyselosti
  • E400 až 499 – emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla
  • E500 až 599 – regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky
  • E600 až 699 – zvýrazňovače chuti a aroma 
  • E900 až 999 – náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštící látky
  • E1000 až 1999 – ostatní látky

Nejvíce se u potravin setkáme s využitím různých konzervantů, zvýrazňovačů chuti a aroma a barviv, poměrně často využívanou skupinou jsou i sladidla 

 

Potravinářská aditiva nevhodná pro lidské zdraví

Uvedená éčka by při konzumaci běžného množství potravin s nimi neměla mít žádné nežádoucí vlivy na organismus člověka, ale je lépe jejich požívání omezit.

 

Barviva - E: 150b, 150c, 150d, 153, 160b, f, 171

Konzervanty - E: 200, 202, 203, 261, 263, 297

Antioxidanty a kyseliny - E: 330 až 332, 335, 337, 353, 354

Emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla - E: 400 až 404, 407, 415 až 418, 420 až 422, 425, 426, 445, 461, 463 ař 466, 469, 470 až 475, 481 až 483, 491 až 495

Regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky - E: 500 až 504, 508 až 511, 514 až 517, 524 až 530, 554 až 559, 570, 574 až 579, 585,

Náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštidla - E: 912, 914, 938 a 939, 941, 942, 953, 957, 965 až 968, 999

Ostatní látky: 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451 a 1452, 1520

 

Nejzávažnější možné negativní účinky:  

  • E 160b - alergie a vyrážky
  • E 407 - střevní potíže

 

Přídatné látky působící na lidský organismus nepříznivě

Tato potravinářská aditiva na zdraví člověka v případě jejich vyšší koncentrace v organismu působí nepříznivě. Jejich příjem se doporučuje omezit na nezbytné minimum nebo úplně.

 

Barviva - E: 120, 161g, 173

Konzervanty - E: 234, 236, 251 a 252, 262, 280 až 283

Antioxidanty a kyseliny - E: 338 až 341, 343, 355 až 357, 380, 385

Emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla - E: 405, 407a, 412 až 414, 432 až 436, 442, 444, 450 až 452, 459, 468, 476, 477, 479b

Regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky - E: 507, 513, 518, 520 až 523, 535a 536, 538, 541

Zvýrazňovače chuti a aromaE: 620 až 635

Náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštidla - E: 900, 943, 950 a 951, 959, 961

Ostatní látky: 1201 až 1204, 1410, 1412 až 1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1517 a 1518

 

Nejzávažnější možné negativní účinky

  • E 161g - snižování citlivosti očí
  • E 251 a 252 - možné karcinogenní účinky
  • E 280 až 283 - podrážděnost, bolesti hlavy a břicha
  • E 405 - alergie
  • E 635 a 635 - alergie, astma
  • E 951 - ovlivnění funkcí mozku, možné i karcinogenní účinky

 

Éčka s výrazně škodlivými účinky na organismus člověka

Přídatné látky potravin v této skupině můžou při častějším používání mít na lidské zdraví negativní účinky. V malém množství by zdraví ovlivnit neměly, ale přesto je lepší se konzumaci potravin s jejich obsahem vyhnout.

 

Barviva - E: 102, 104, 110, 122 až 124, 127 až 129, 131 až 133, 142, 151, 154 a 155, 180

Konzervanty - E: 210 až 224, 226 až 228, 230 až 233, 235, 242, 249, 250 dusitany, 284, 285

Antioxidanty a kyseliny - E: 310 až 312, 320 a 321

Regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky - E: 512, 586

Náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštidla - E: 905, 927, 944, 952, 954, 962

Ostatní látky: E 1519

 

Nejzávažnější možné negativní účinky

  • E102, 110, 124, 154 a 155, 180 - alergie, astma, dětská hyperaktivita
  • E104 - kopřivka, dětská hyperaktivita
  • E122, 129, 151 - alergie, dětská hyperaktivita
  • E123 - alergie, astma, dětská hyperaktivita, případně i karcinogenní účinky
  • E127 - citlivost na světlo, zánět štítné žlázy
  • E131 - trávicí i dýchací potíže, vyrážky, u citlivějších jedinců snížení krevního tlaku
  • E132 - alergie
  • E133 - dětská hyperaktivita
  • E210, E211 až 213  - alergie, astma, kopřivka
  • E218 a 219 - alergie a ekzémy
  • E220 až 228 - u citlivějších osob astma a alergie
  • E249 a 250 - možné karcinogenní účinky
  • E284 a 285 - zvracení, průjmy, možné poškození ledvin
  • E310 až 312 - alergie, vyrážky, podráždění žaludku
  • E320 a 321 - alergie, možné karcinogenní účinky
  • E512 - záněty vnitřních orgánů
  • E952 a 954 - možné karcinogenní účinky

 

Všechna potravinářská aditiva, tzv. éčka, která se přidávají do potravin, jsou samozřejmě schválená a jejich množství v potravinách je regulováno a kontrolováno. Případné negativní účinky na lidské zdraví velmi závisí na tom, jak je organismus jedince schopný se s nimi vypořádat.

 

Potravinářská aditiva nevhodná, nepříznivě působící nebo dokonce škodlivá pro zdraví člověka by v malém množství negativní vliv mít neměla - ale i tak bychom potraviny s těmito éčky měli konzumovat v skutečně minimálním množství, případně pokud je to možné, se jejich konzumaci zcela vyhnout.

Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.