Emulgátory v potravinářských výrobcích
Emulgátory umožňují vytvoření trvalé směsi ze dvou nebo více přirozenou cestou nemísitelných látek. Jednotlivé emulgátory jsou vzhledem k své struktuře vhodné pouze pro určité směsi a potraviny a proto jich také je poměrně velké množství.
Emulgátory jsou látky, kterými je možné smíchat dvě nebo více přirozeně nemísitelné suroviny do jedné a směs pak dlouhodobě udržet. Příkladem je třeba voda a olej, které se po smíchání bez emulgátoru od sebe zase oddělí, při použití emulgátoru zůstanou smíchané ve směsi. Emulgátory v potravinách mají i mnoho dalších funkcí - například jejich zjemňování nebo zvyšování objemu.
Používají se při výrobě velkého množství potravin, například jemného pečiva a cukrářských výrobků, dezertů, zmrzlin, cukrovinek, kakaových a čokoládových produktů, žvýkaček, emulgovaných tuků, majonéz, omáček nebo zálivek. Velmi často jsou využité u tepelně opracovaných masných výrobků, v práškových náhradách mléka a smetany, u emulzních likérů a také doplňcích stravy a potravinách, určených k snižování váhy.
Emulgátory v čokoládách mění v tucích krystalickou strukturu a tím snižují jejich viskozitu, případně zvyšují provzdušnění a tím objem u šlehaných krémů. V pekařství a cukrářství působí i na škroby, snižují jejich lepkavost a tím zpomalují tvrdnutí chleba a dalších výrobků. Pšeničná mouka je po přidání emulgátorů kvalitnější a pečivo má lepší vzhled a větší objem. Některé emulgátory dokonce změkčují chlebovou střídku a i několik dní starý chléb pak vypadá jako čerstvý.
Důvody používání emulgátorů jsou především ekonomické, protože výrobky s nimi vypadají čerstvější a jsou větší nebo těžší.
Emulgátory jsou zařazeny v několika skupinách přídatných látek. Mnoho emulgátorů má přírodní nebo živočišný původ, případně se z přírodních látek získávají synteticky a nejsou pro lidské zdraví nebezpečné. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Emulgátory z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 425 - Konjaková guma
- E 322 - Lecitiny
Uměle získané emulgátory živočišného původu a identické syntetické látky bez prokázaných nepříznivých vedlejších účinků na zdraví
- E 304 - Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou
- E 432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
- E 434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
- E 435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
- E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
- E 442 - Fosfatidy amonné
- E 470 - Sodné, draselné, vápenaté a hořečnaté soli mastných kyselin
- E 471 - Mono-a diglyceridy mastných kyselin
- E 472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
- E 473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
- E 474 - Sacharoglyceridy
- E 475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
- E 476 - Polyglycerolpolyricinoleát
- E 477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami
- E 479b - Olej sójových bobů s glyceridy mastných kyselin
- E 481 - Stearoylaktylát sodný
- E 492 - Tristearát sorbitolu
- E 493 - Monolaurát sorbitolu
- E 494 - Monooleát sorbitolu
- E 495 - Monopalmitát sorbitolu
- E 542 - Jedlý fosfát
Uměle získané emulgátory přírodního původu a přírodně identické látky
- pro lidské zdraví zcela bezpečné
- E 331 - Citronany sodné
- E 334 - Kyselina vinná
- E 335 - Vinany sodné
- E 337 - Vinan sodnodraselný
- E 460 - Celulózy
- bez prokázaných negativních účinků
- E 339 - Fosforečnany sodné
- E 340 - Fosforečnany draselné
- E 340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
- E 340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
- E 340(iii) - Fosforečnan draselný
- E 444 - Acetát isobutyrát sacharózy
- E 461 - Methylcelulóza
- E 463 - Hydroxypropylcelulóza
- E 464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
- E 465 - Ethylmethylcelulóza
- E 466 - Karboxymethylcelulóza
- E 469 - Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza
- E 482 - Stearoyllaktylát vápenatý
- E 483 - Stearyltartarát
- E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
- E 999 - Extrakt kvilajové kůry
- E 1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
- E 1451 - Acetylovaný oxidovaný škrob
Emulgátory s možnými negativními účinky na zdraví člověka
- E 450 - Difosforečnany
- E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
- E 501 - Uhličitany draselné
- E 965 - Maltitol
Pro zdraví člověka nepříznivé emulgátory, způsobující alergické reakce
- E 400 - Kyselina alginová
- E 401 - Alginát sodný
- E 402 - Alginát draselný
- E 403 - Alginát amonný
- E 404 - Alginát vápenatý
- E 405 - Propylenglykolalginát
- E 407 - Karagenan
- E 407a - Guma Euchema
- E 412 - Guma guar
- E 413 - Tragant
- E 414 - Arabská guma
- E 416 - Guma karaya
- E 433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát
- E 445 - Pryskyřičný ester
- E 491 - Monostearát sorbitolu
- E 1400 - Dextriny
Zakázané emulgátory
- E 387 - Oxystearin
- E 409 - Arabinnogalaktan
- E 419 - Guma ghatti
- E 430 - Polyoxyethylen stearát
- E 431 - Polyoxyethylen monostearát
- E 443 - Bromovaný rostlinný olej
- E 467 - Ethylhydroxyethylcelulóza
- E 480 - Dioktylsulfosukcinát sodný
- E 487 - Laurylsulfát sodný
- E 478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
- E 488 - Etoxylované mono a di glyceridy
I když jsou tyto stabilizátory v ČR a EU zakázané, nelze vyloučit, že je nebudou obsahovat potraviny vyrobené mimo země Evropské unie, které byly do ČR a EU dovezené.
Používání emulgátorů je určováno přísnými předpisy a také kontrolováno. Všechny emulgátory a především ty, které by mohly způsobit zdravotní problémy - jsou v surovinách a potravinách v takovém množství, které při běžné konzumaci lidské zdraví neohrožuje. U dětí a osob citlivějších na chemické přísady v jídle se ale různé negativní reakce projevit mohou. Vzhledem k používání mnoha různých přídatných látek - tzv. eček - i v jednou druhu potravinářských výrobků je tedy vhodné si důkladně číst jejich složení. V případě, že se v potravině vyskytují pro zdraví nevhodné nebo nebezpečné látky by se konzumace měla omezit na nezbytně nutnou míru nebo úplně.