Faktor plnosti
Faktor sytosti vám může pomoci konzumovat méně kalorií, bez pocitu hladu.
Pochopení hladu a sytosti
Faktor sytosti je jeden z nejsilnějších a nejpřirozenějších podnětů vašeho těla, který vám pomůže zajistit, že budete konzumovat dostatek kalorií. Nicméně pracuje také proti vám, když se snažíte zhubnout. Dalo by se snadno hubnout jen tím, že budete méně jíst. Pokud ale budete odkládat jídlo, tím více toho sníte, než budete mít pocit sytosti. Čím větší je hlad, tím větší je pravděpodobnost, že se budete přejídat a poté se vaše „ušetřené“ kalorie navrátí.
Jediný způsob jak potlačit pocit hladu je samotné jídlo. Stravování poskytuje pocit sytosti - příjemný pocit plnosti a odpovídající snížení hladu. Věděli jste ale také, že některé potraviny jsou k uspokojení vašeho hladu lepší než ostatní? Pečené brambory vás například mnohem lépe nasytí než trocha cukroví, které bude mít stejnou kalorickou hodnotu.
Experimenty se sytostí
Mnoho let vědci zkoumali pocit sytosti. Je hromada faktorů, které mají vliv na pocit sytosti - včetně individuálních rozdílů mezi jednotlivci - jeden z největších faktorů je druh jídla, které jíte. Některé potraviny zasytí žaludek rychleji, nebo zůstávají v žaludku déle a proto se pocit hladu dostaví později.
Jedna z nejpodrobnějších studií, která tyto faktory demonstruje, byla pořízena paní Suzanne Holt a jejími kolegy, vědci z University of Sydney. Výsledky jejich studie „Index sytosti běžných potravin“, byly publikovány v European Journal of Clinical Nutrition v září 1995. V této studii bylo testovaným jedincům poskytnuto ke konzumaci třicet osm různých potravin a poté bylo zaznamenáno vnímání hladu subjektů po každém jídle.
Výsledky studie Suzanne Holt jsou, stejně jako v mnohých obdobných studiích takové, že pocit sytosti nejvíce souvisí s hmotností potravy. Jinými slovy, potraviny, které váží více, uspokojí váš hlad nejlépe, bez ohledu na to jestli obsahují více kalorií. Nicméně, větší množství určitých živin, jako jsou bílkoviny a vláknina, se také podílí na zlepšení sytosti.
Lze sytost předvídat?
Jestliže existuje způsob, jak předpovídat sytost, měli byste být schopni vybrat si takové potraviny, které potlačují váš hlad, ale obsahují méně kalorií. Tyto potraviny by měly výrazně zlepšit vaši schopnost vytvářet pokrmy, které jsou účinné pro snížení hmotnosti.
Někteří vědci doporučují s ohledem na spojitost mezi sytostí a váhou jídla konzumaci potravin s nízkou kalorickou hustotou - tj. potraviny, které mají nejmenší počet kalorií na gram. Jedna z nejpozoruhodnějších vědkyň na výživu je Barbara Rolls Ph.D., jež je autorkou jedné z nejprodávanějších knih o dietě „Volumetrics“, vysvětlující použití potravin s nízkým počtem kalorií pro hubnutí. Tam je také popsáno mnoho speciálních diet, které využívají nízkokalorickou hustotu potravin. Mezi tyto diety patří například konzumace zelné polévky nebo grapefruitu.
Bohužel, kalorická hustota sama o sobě není spolehlivým ukazatelem sytosti a přehlíží mnohé dobré potraviny, které jsou výborným doplňkem stravy. To, co potřebujete je mnohdy lepší, jak předpovídání sytosti.
Omezení faktoru sytosti
Faktor sytosti se vypočítává z obsahu živin, u kterých bylo prokázáno, že mají největší vliv na pocit sytosti. Existují však i jiné aspekty, které mohou mít vliv na schopnost potravin uspokojit váš hlad. Zvláště jídlo se specifickou chutí a texturou tj. chutností, může povzbudit nebo omezit vaši spotřebu. Chutnost jídla je velmi individuální a subjektivní hodnotou a není možné ji přesně změřit.
Porovnání Faktoru sytosti s glykemickým indexem
Faktor sytosti a Glykemický index jsou hodnocením potravin, které jsou používány k předpovědi chování vašeho organismu na určité potraviny. Zatímco Glykemický index se vztahuje pouze na potraviny obsahující sacharidy, může se faktor sytosti použít pro vyhodnocení všech potravin. Velmi podrobné vysvětlení glykemického indexu ve vztahu k dietě, lze nalézt na této stránce v Tématech glykemický index.
Obecné poznámky
Potraviny, které obsahují velké množství tuku, cukru nebo škrobu mají nízký faktor sytosti a je mnohem snazší se jimi přejídat. Potraviny, které obsahují velké množství vody, vlákniny nebo bílkovin mají nejvyšší faktor sytosti. Tyto potraviny, mezi které patří většina zeleniny, ovoce a libového maso, jsou nejúčinnější na váš pocit hladu.
Faktor sytosti nápojů a tekutin
I když všechny položky ve výše uvedené tabulce jsou pevnou stravou, může se faktor sytosti také vypočítat pro kapaliny, včetně polévek a nápojů. Většina tekutých potravin bude mít nadprůměrné hodnoty faktoru sytosti kvůli jejich vysokému obsahu vody. Tekuté potraviny mají ve skutečnosti poměrně vysoký sytící efekt, ale pouze v krátkodobém horizontu. Nicméně, nízká viskozita kapalin (např. vody, džusu nebo jiného nápoje) způsobuje, že se žaludek rychle vyprázdní a dojde na pocit hladu v relativně krátké době. Pamatujte na to, pokud používáte faktor sytosti pro výběr potravin na hubnutí.
Faktor sytosti Dieta
Faktor sytosti může být použit v kombinaci s téměř všemi typy stravy a schválenými potravinami. Jednoduchým výběrem potravin s vyšším faktorem sytosti zvýšíte své šance konzumovat méně kalorií a zároveň minimalizovat svůj hlad.