Fresh, který vás spolehlivě osvěží!

V horkých dnech zcela jistě dodá vyčerpanému organismu potřebnou dávku vitamínů a dalších důležitých látek a tím i energii fresh. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, potřebujete vlastně jen ovoce, zeleninu a ideálně ještě odšťavovač. Pokud tento přístroj nemáte, pak použijte mixér a udělejte si v poslední době stále víc populární smoothies.

Proti ovoci, které konzumujeme vcelku, se z čerstvých ovocných šťáv vitamíny, minerální látky, enzymy a další zdraví prospěšné látky do organismu vstřebávají mnohem rychleji a samozřejmě i ve větším množství. V horkých dnech tělo dostane i „osvěžující energii“.

Fresh

Na zdraví prospěšné účinky ovocných šťáv přišel na začátku 20. století v USA Norman W. Walker, když si pitím osobně připravených fresh nápojů sám vyléčil jaterní cirhózu. Už v roce 1910 v kalifornském Long Beach otevřel první fresh bar dokonce i s donáškovou službou a pak už se věnoval jen ovoci, zelenině a mnoha dalším ingrediencím. Velké množství receptů na různé zdravotní problémy, které se používají dodnes, pochází právě od něj a mimo ně vymyslel, sestavil a použil i první přístroj na odšťavňování Norwalk.

Smoothies

Čistě ovocné a zeleninové fresh nápoje se později staly základem smoothies, do kterých se přidávají i různé další ingredience. K doplnění bílkovin se používá například bílý jogurt i mléko, do nápojů se přidávají i ořechy, semínka, vločky, med… K přípravě smoothies není potřeba odšťavovač, stačí na to jednoduchý mixér.

První smoothies začaly v USA nabízet obchody se zdravou výživou v 30. letech minulého století. Ve 40. letech byly v kuchařce pro mixéry Waring Blendor zveřejněny i první recepty. V 70. letech minulého století otevřel své provozovny řetězec Smoothie King, který má dnes v celém světě víc než 600 poboček.

Obrázek

Domácí výroba fresh nápojů

Pro domácí výrobu fresh nápoje potřebujete ovoce nebo zeleninu podle vaší chuti a odšťavňovač nebo alespoň jednoduchý ruční lis. Míchané domácí džusy je nejlepší připravovat jen z vyzkoušených kombinací, džusy z jednoho druhu ovoce mohou mít dokonce i zajímavé zdravotní účinky.

  • Pomeranč pomáhá proti únavě a nechutenství, upravuje hladinu cholesterolu

  • Jablko pročišťuje játra a zažívací ústrojí

  • Meloun čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek

  • Banán zmírňuje stres a deprese

  • Mango zlepšuje paměť

  • Papája celkově pročistí organismus

Nápoje z exotického ovoce musíte připravovat z opravdu kvalitních a čerstvých plodů.

Ovoce vám pomůže i při hubnutí a udržení štíhlé linie do plavek – nejlepší jsou jahody, grapefruity, ananas, papája, hrušky a červený vodní meloun.

Fresh může být jen z jednoho druhu ovoce nebo zeleniny, chutné jsou i míchané nápoje – zde je několik velmi zdravých kombinací

  • pomeranč a jablko

  • pomeranč, jablko a mrkev

  • jablko, mrkev a limetka

  • červená řepa a jablko

Ovocné a zeleninové šťávy

  • obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek

  • jsou velkým zdrojem přírodní vlákniny

  • podporují činnost trávicího systému

  • mají pozitivní vliv na imunitu člověka

  • chrání organismus proti různým onemocněním

  • pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi

  • vyrovnávají hladinu cukru v krvi

Obrázek

 Nejlepší fresh

Fresh si můžete připravit ráno a nastartovat tak svůj organismus, během dne pak freshem doplníte potřebnou energii. Zde je několik receptů různých chutí.

Příprava je jednoduchá – uvedené suroviny podle jejich druhu očistíte, oloupete, oškrábete, omyjete studenou vodou…a pak je nakrájíte na menší kousky a vložíte do odšťavňovače

Červený zázrak - zelí a okurka

Zelí obsahuje velmi mnoho pro organismus prospěšných látek. Čerstvá šťáva ze zelí má vynikající účinky na pročištění organismu a především jater.

Suroviny

  • ½ středně velké hlávky červeného zelí

  • 1 oloupaná okurka

  • 2 hrušky

  • 1 citron bez kůry

  • 2 cm čerstvého oloupaného zázvoru

Oranžový detox - grep a mrkev

Kurkuma má společně se zázvorem velké detoxikační a protizánětlivé účinky. O obsahu vitamínů a dalších látek v grepu, mrkvi a jablku vás asi není potřeba přesvědčovat.

Suroviny

  • 2 grepy bez kůry

  • 5 oškrábaných mrkví

  • 1 jablko

  • 2 cm čerstvého oloupaného zázvoru ½

  • ½ lžičky kurkumy

Antioxidační bomba - červená řepa a jablko

V červené řepě je barvivo beranin, které má velké antioxidační účinky, významně podporuje činnost jater a také zabraňuje kornatění tepen.

Suroviny

  • 2 středně velké červené řepy

  • 2 jablka

  • 1 pomeranč bez kůry

  • 1 velká oškrábaná mrkev

  • 2 stonky řapíkatého celeru

Ranní zázrak – pomeranče a jablka

Pomeranče, jablka a citrony jsou bez pochyb zdravé ovoce. Skořice v nápoji působí pozitivně na metabolismus, zlepšuje vstřebávání výživných látek i spalování tuků a má antioxidační účinky.

Suroviny

  • 3 pomeranče bez kůry

  • 2 jablka

  • 1 citron bez kůry

  • ½ lžičky skořice

Pokud se nechcete přípravou fresh nápojů zabývat nebo nemáte odšťavovač, můžete si je objednat i s dovozem.

Na závěr přidáme ještě recept na vynikající smoothie

Zelená pro zdraví – kiwi a špenát

Kiwi je velmi velkým zdrojem vitamínu C i minerálních látek – především draslíku a hořčíku, obsahuje i mnoho antioxidantů. Konzumace kiwi se doporučuje pro celkovou prevenci a zvýšené fyzické i psychické námaze.

Čerstvé listy špenátu obsahují velmi mnoho vitamínů B, C, E a K, železo a vápník. Chlorofyl, který špenátu dodává zelenou barvu, má významné regenerační, protizánětlivé i hojivé účinky.

Suroviny

  • 4 kiwi

  • 250 gramů listů špenátu

  • 150 gramů bílého jogurtu

  • 50 gramů ovesných vloček

  • 15 gramů medu

  • podle chuti čerstvá máta

Postup

Ovesné vločky namočíte alespoň na 10 minut do vlažné vody – můžete použít i mléko. Kiwi oloupete a společně se všemi ostatními ingrediencemi je v mixéru rozmixujete.

V případě, že je smoothie hustý ho naředíte ledovou vodou, případně přidáte kostky ledu.