Hubněte s avokádem

Exotické avokádo má velmi pozitivní účinky na zdraví člověka a i když je poměrně kalorické, dá se úspěšně využít při hubnutí.

Avokádo pochází ze Střední Ameriky a v současnosti je už běžně k dostání i u nás. Přezdívá se mu máslová hruška, správný český botanický název je ale hruškovec přelahodný. Obsahuje velké množství vitamínů A, C a E, který je velmi silný antioxidant. Jsou v něm kvalitní nenasycené tuky a kyseliny palmitová, linolová a olejová, z minerálních látek pak především draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo. I když je avokádo poměrně hodně kalorické – na 100 gramů váhy má přibližně 220 kcal – doporučuje se při redukčních dietách. Všechny tuky, které v něm najdeme, mají totiž rostlinný původ.

Avokádo a jeho „chemie“  

Na první dojem se může zdát nelogické, že hodně kalorické avokádo je možné konzumovat při hubnoucích dietách. Vysvětlení je velmi jednoduché – ne všechny tuky se v lidském těle ukládají. Avokádo obsahuje jen nenasycené mastné tuky, které se v podobě tělesných tuků neukládají.

Avokádo má také velké množství vlákniny, která pomáhá rychlejšímu vstřebávání ostatních potravin, a ty se pak nestihnou v organismu ukládat. Obsahuje látky, které dokážou podporovat rychlejší spalování tuků. Jedna z nich například zvyšuje produkci hormonu štítné žlázy, tím se zvyšuje rychlost metabolismu a dochází k spalování kalorií. Další zpomaluje uvolňování inzulínu a v těle se pak neukládají téměř žádné tuky. Konzumací avokáda se také snižuje hladina cukru v krvi a to je při hubnutí další velmi důležitý proces.

Avokádo je velmi vhodné především pro tzv. nízkosacharidové diety, při kterých se konzumují právě nenasycené tuky. Různé průzkumy dokonce prokazují, že s tímto typem diet se hubne víc a rychleji než s jinými.

Obrázek

Příprava avokáda je jednoduchá

Mnoho lidí od koupě a konzumace avokáda odrazuje pocit, že jeho příprava pro konzumaci je složitá. Není to ale vůbec pravda. Zralé avokádo se překrojí, vyjme se z něj velká pecka a pak už se dužina může připravovat různými způsoby.

Pokud si budete chtít udělat populární guacamole, dužninu vydlabete do misky, rozmačkáte vidličkou, přidáte k ní jemně nakrájenou cibuli a rajčata, vše promícháte, dochutíte solí, pepřem a limetkovou šťávou.   

V případě, že ho budete chtít na krájené na kostičky třeba do salátu, vsunete prsty lehce pod slupku a dužnina vcelku z ní vyklouzne.

Chutný a zdravý salát s avokádem si připravíte velmi snadno

Suroviny

  • 1 kus avokádo
  • 80 gramů kuřecí maso
  • 300 gramů špenátové listy
  • 100 gramů bílý nízkotučný jogurt
  • 50 gramů šunka vcelku
  • sůl
  • pepř mletý
  • olivový olej

Postup

Šunku nakrájíme na malé kostičky a lehce ji orestujeme na pánvi s minimálním množstvím oleje. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, dužninu vyloupneme a nakrájíme ji na jemné plátky. Do mísy vložíme omyté, okapané a na menší kousky natrhané listy špenátu, přidáme orestované kuřecí maso a plátky avokáda a vše promícháme. Jogurt v jiné misce dochutíme pepřem a solí, můžeme do něj přidat i kapku olivového oleje. Promíchaný jogurtový dresink pak vmícháme do salátu.    

Na www.milujivareni.cz najdete mnoho dalších receptů na vynikající jídla s avokádem. U každého receptu jsou navíc uvedeny i kalorické hodnoty – těch si ale vzhledem k jedinečnosti avokáda při hubnutí vlastně ani všímat nemusíte…

 

Zdeněk Urban