Hubněte s tučnými jídly!
Podle posledních výzkumů a poznatků můžete zhubnout a dokonce být zdravější i po tučných jídlech! Možná to vypadá jako utopie nebo aprílový žert, ale toto překvapivé tvrzení vychází z podložených důkazů.
V roce 1970 vyšla studie, podle které existuje přímá spojitost mezi tučnými jídly a kardiovaskulárními chorobami i množstvím cholesterolu v krvi. Na základě toho se začalo doporučovat omezení konzumace nasycených tuků v jídle až na 30 procent. Na situaci okamžitě zareagovaly výrobci a na trhu se pak objevily takzvané light potraviny. I přes velmi významný pokles konzumace tučných potravin se ale počet kardiovaskulárních onemocnění neměnil a tak se odborníci na výživu na tuky zaměřili znovu a výsledek je velmi překvapivý.
Ne tuky, ale cukr!
Podle posledních studií tuky cévy člověka ochraňují, protože vytváří tzv. vhodný cholesterol. Příjem nasycených tuků v rozumném množství mírně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, ale nemá žádný vliv na kardiovaskulární nemoci. Za ty je podle uvedených výzkumů zodpovědný cukr! Není ale jediný, přidávávají se k němu karbohydráty s vysokým glykemickým indexem, kterými se v posledních letech velmi často nahrazují tuky. Do této skupiny patří různé sladkosti, ale i brambory, kukuřičné lupínky a dokonce i některé druhy medu. Velká konzumace těchto potravin tedy podle všeho má na svědomí častější onemocnění cév a infarkty. Chcete-li tedy riziko podobných onemocnění maximálně snížit, nekuřte, neslaďte a vynechejte uvedené potraviny včetně těch, které jsou označené jako light.
Zdravé tuky pro vaši energii
Tuky – a některé přírodní cukry - jsou ten nejvíce efektivní zdroj energie, který můžeme svému tělu dát. Pro většinu běžných činností, jako je chůze, mírný běh a také práce, využívá tělo energii právě z tuků. Z cukrů si ji bere jen při intenzivnějším pohybu a námaze a tak je tedy vlastně k normálnímu běžnému životu ani nepotřebujeme.
Je zajímavé, že dokonce i lidský mozek, který pro svoji činnost používá energii z glukózy, je schopný v případě nedostatku cukrů začít využívat energii z ketonů – tedy molekul z mastných kyselin. Mozek má tedy těle vlastně kdykoliv v lidském těle potřebnou energii a nejefektivněji pracuje ve chvíli, kdy si ji bere jak z glukózy, tak z ketonů.
Tuky jsou velmi bohaté na antioxidační vitamíny E a vitamíny K2, které pro důležité pro prevenci rakoviny. Najdeme v nich i vitamín D, potřebný pro růst kostí.
Jezte tuky a zhubnete!
Tloustnutí nebo hubnutí je samozřejmě velmi závislé na metabolismu jedince, na sestavení jídelníčku, pohybu a dalších faktorech. V každém případě se ale dá zhubnout i při konzumaci
tuků, pokud ovšem vynecháte cukry. Cukry jsou totiž pro lidské tělo jednodušší zdroj energie, organismus mírně zleniví a přebytečné kalorie ukládá – to je podstata tloustnutí. Podílí se na něm i zmíněné karbohydráty, které nejsou tak výživné jako tuky a tak vlastně nakonec sníme mnohem víc, než potřebujeme, a přitom máme stále pocit hladu. Pokud bychom stejné množství kalorií zkonzumovali v tucích nebo bílkovinách, sníme mnohem méně a celkem logicky pak na váze nepřibereme.
Nebojte se tedy konzumace tuků, sportujte a hýbejte se – a kila půjdou dolů!
Na podobné teorii byla už před lety založená tzv. Zázračná dieta doktora Atkinse. Podle ní bylo možné konzumovat v podstatě vše, důležitý byl ale vyšší příjem bílkovin a tuků, a proti tomu minimální příjem cukrů. Fungovalo to, lidé hubli, ale dieta se nelíbila především lékařům, kteří měli z neznámých důvodů až podivně velké obavy o zdraví svých pacientů. Podle všeho za obavami lékařů a koncem Atkinsovy diety byly ekonomické obavy velkých společností, které vyrábí různé dietní přípravky…
Žádná dieta není samozřejmě ideální a nemusí účinkovat na každého. Různá doporučení, co jíst a jakým potravinám se vyhýbat, se objevují poměrně často. Nejlepší dietou je jíst je tolik, kolik tělo potřebuje a k tomu se také přiměřeně hýbat. Potřebné množství kalorií si snadno spočítáte na naší kalorické kalkulačce a svůj jídelníček si jednoduše sestavíte pomocí přehledu kalorických hodnot potravin. Najdete tam samozřejmě i výše zníněné tuky a cukry…