Jackfruit – ovoce, které nahradí maso
Už jste slyšeli o ovoci s názvem jackfruit? Na pultech supermarketů se s ním asi nesetkáte, musíte za ním vyrazit na exotické trhy nebo do obchodu s asijskými a africkými potravinami. Anebo si kupte sušený v prodejnách zdravé výživy. Určitě ho ale vyzkoušejte, v tomto článku zjistíte proč.
V jižní a jihovýchodní Asii, a dnes již i v Africe, roste obrovský strom z čeledi morušníkovitých, chlebovník různolistý. Má velké, až 10 kg vážící plody zelenožluté barvy s pevnou slupkou a mnoha semeny. Zralé plody jsou využívány k přípravě dezertů, konzumují se syrové i tepelně upravené. Mnohem známější je ale využití plodů nezralých, zelených – ty nechutnají jako chleba, jak by naznačoval název stromu, nýbrž jako kuřecí maso. Proto je velmi vyhledávaný vegetariány a vegany.
Nutriční hodnoty
Jackfruit se podobá masu nejen svou chutí, ale také vysokým obsahem proteinů. Dále obsahuje železo, vápník, draslík, vitaminy A a C. Je nízkokalorický, s nízkým obsahem sodíku a bez nasycených tuků.
Jak upravit jackfruit
Když chcete použít jackfruit místo masa a nemáte k dispozici sušené kousky, nýbrž celý plod, musíte ho nejprve připravit. Vyžaduje to trochu námahy, získáte ale velké množství dužniny, jejíž přebytky můžete zamrazit, podobně jako skutečné maso. Jackfruit obsahuje přírodní latex, na pracovní plochu si tedy raději rozložte noviny či balicí papír a vezměte si rukavice, zvláště pokud jste na latex alergičtí (většina alergií je ale na syntetický, nikoliv přírodní latex). Připravte si velký ostrý nůž a potřete ho olejem, aby se na něj latex nelepil. Jackfruit rozkrojte na dvě poloviny a nakrájejte je nejprve na pruhy a následně na kostky, slupku neloupejte. Kostky jackfruitu uvařte ve vodě doměkka, bude to trvat asi 45 minut, v tlakovém hrnci jen asi 10. Nyní oloupejte slupku a odstraňte semínka. Ta jsou obklopena lepkavými pouzdry, které se hodí k jídlu zrovna tak jako samotná dužnina. Jedlé části jackfruitu můžete rovnou použít, a sice do jakéhokoli pokrmu, kam byste jinak použili maso, skvělý je jackfruit třeba v thajském kari. Uvařený jackfruit, který nespotřebujete, zamrazte v zipových sáčcích nebo zavařovacích sklenicích.