Jak docílit plochého břicha?

Vzhled břicha je do velké míry dán geneticky. Někdo má větší tendence k ukládání tuku okolo pasu, jiný spíše na stehnech a hýždích. Ale ani dispozice, kterou jsme dostali do vínku, není omluvou pro nezdravý životní styl. Přestože se většina lidí domnívá, že si ploché břicho ,,vycvičí”, je ve skutečnosti základem správná a pravidelná strava. Ta tvoří v případě břicha 80 % úspěchu, na cvičení pak připadá sice důležitých, ale pouhých 20 %. Záleží samozřejmě na tom, zda chceme mít břicho ploché, abychom vypadali dobře v oblečení nebo ,,vysekané”, abychom byli perfektní v plavkách.   

Na co se tedy zaměřit?

Frekvence Jídla

Stravovat bychom se měli v kratších intervalech tak, abychom nikdy nebyli příliš hladoví. Pokud je žaludek delší dobu prázdný, máme tendenci sníst více jídla najednou a vzniká problém. Po velkém jídle totiž organismus vyplaví nadměrné množství inzulinu, což je hormon podporující ukládání energie do tuku a s radostí tak činí zejména na břiše.

Odpočinek a prevence stresu

Odpočinutý organismus má tendence volit spíše jídla bohatá na kvalitní proteiny, zeleninu, ryby, celozrnné pečivo, kysané mléčné výrobky, oříšky a semínka. Právě tato strava pomáhá snáze zvládat stresové situace. A to je velmi důležité. Jakmile se tělo ocitne v napětí, začne vylučovat hormon kortizol, který, stejně jako inzulín způsobuje ukládání tuku na břiše a kolem pasu. Ruku v ruce s kortizolem jde zvýšená chuť k jídlu, která pak může celé naše snažení hodně zkomplikovat.

Změna životního stylu by měla být nenásilná a příjemná.

Až poté, kdy víme, že je toto všechno v pořádku, můžeme začít se cvičením cíleným na břišní svaly.

Důležité je provádět cviky správně, k čemuž slouží celá řada videonávodů. Než začnete cvičit, důkladně si je prostudujte. Při špatném provádění cviků na břišní svaly a při jejich přetěžování totiž může docházet ke vzniku nežádoucího bederního prohnutí. Břicho by pak sice mohlo vypadat dobře, ale za cenu bolestí páteře.  

MUDr. Václava Kunová