Jak se bránit nachlazení a chřipce

Je zde roční období, kdy na nás viry útočí ze všech stran. Nachlazení a chřipce se můžeme bránit například zvýšenou konzumací vitamínů, ale dokonce i některými jídly!

Období před Vánocemi je pro mnohé velmi stresující, a stres je také jednou z příčin, kdy lidské tělo mnohem hůř odolává různým virovým onemocněním. Navíc v této době mnohem častěji chodíme do obchodů a takzvaně „mezi lidi“. Je tedy vhodná doba na prevenci a obranu proti nachlazení a chřipce.

Přírodní prevence

K prevenci a posílení obraných schopností organismu většinou využíváme osvědčené citrony s vitamínem C. Dobrý je i česnek, který je vlastně velmi účinné přírodní antibiotikum, ale i chilli a zázvor, prohřívající organismus a samozřejmě cibule se svými antibakteriálními účinky. Zapomenout bychom neměli ani na vitamínů plné kysané zelí. Všechny tyto potraviny jsou určitě lepší než různé chemické preparáty a dá se z nich připravit mnoho chutných a především zdravých jídel. Můžete tak vlastně spojit příjemné s užitečným…

Při přípravě jídel ale dbejte na to, aby se vařila jen co nejkratší a nejnutnější dobu, protože vysokými teplotami a dlouhou dobou vaření mizí z potravin důležitý vitamín C. Zeleninu je také lepší krájet keramickým nožem, kovové ostří totiž vitamín C také ničí.

Další možnosti pro zvýšení imunity

Pokud chcete mít ještě větší jistotu, že se vám chřipka nebo i jen nepříjemné nachlazení vyhnout, přidejte k správné výživě ještě třeba pohyb v přírodě a saunu nebo masáže. Všechny tyto činnosti totiž přirozeně imunitní systém podporují.

Měli byste také pravidelně relaxovat, protože imunitu výrazně oslabuje i psychická zátěž. Velmi důležitý je i pitný režim. I v podzimním a zimním období je potřeba vypít alespoň dva litry tekutin, samozřejmě ne ale chlazených. Nejlepší jsou čaje a čerstvé ovocné šťávy.

Baterie a viry ve svém okolí můžete částečně likvidovat eukapyptem nebo borovicí v aromalampě.

Otužujte se!

Otužování nic nestojí, dokonce ještě ušetříte za topení a budete odolnější i zdravější! Začít s otužováním je poměrně jednoduché. Víc větrejte jak doma, tak v zaměstnání a samozřejmě vnitřní prostory nepřetápějte. Z vody ve vaně také nemusí stoupat horká pára. Mnohem lepší je sprchování, při kterém teplotu vody postupně snižujete. Spát byste měli v chladnější místnosti, ale samozřejmě pod teplou přikrývkou.

Důležité je i správné oblékání. Mnoho vrstev na celém těle je zbytečných, nejdůležitější je mít v teple především hlavu, ruce a chodidla.  

Jídlem proti chřipce a nachlazení

Celkovou tělesnou kondici a obranyschopnost organismu velmi významně ovlivňuje složení naší stravy. Ke klasickým českým léčivým potravinám můžete přidat i asijské – Číňané i Japonci jsou v tomto směru téměř nepřekonatelní. Vyzkoušejte například polévku miso s mořskými řasami nebo houby shikate, imunitu výrazně podporuje i kustovnice čínská, která patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty.

Základním pravidlem pro jídlo v tomto chladnějším ročním období ale je, že jídlo by mělo být tepelně upravené a dochucované zahřívacím kořením, protože jedině tak dodává takzvané vnitřní teplo. Spolehlivě vás zahřeje třeba i polévka z mrkve, petržele, celeru nebo červené řepy, protože nejvíc energie je v zimním období právě v kořenech zeleniny.  

Zdravá polévka z červené řepy

Omyjte, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte si cibuli, mrkev, celer, bramboru a červenou řepu. Vše dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, dochuťte pepřem, bobkovým listem a solí. Zeleninu necháte vařit, dokud zcela nezměkne, pak ji v hrnci rozmixujete a můžete servírovat.

Rychlá zeleninová polévka plná vitamínů

Omyjete, oloupete a nakrájíte 2 mrkve, 1 cibuli, 1 celer, 1 petržel a 2 brambory a  prolisujete 3 až 4 stroužky česneku. Zeleninu vložíte do hrnce s vodou, osolíte, přidáte bujon a vaříte, dokud není zelenina měkká. Pak ji ještě důkladně rozmixujete a budete mít polévku, plnou vitamínů s mnoha preventivními účinky.

Salát z kysaného zelí

Přibližně třetinu z kysaného zelí z balíčku zalijte v míse olivovým olejem, který rozpustí vitamíny. Pak do něj přimíchejte dva až tři prolisované stroužky česneku, na malé kousky nakrájenou červenou papriku a jemně nasekanou cibuli.

Salát můžete konzumovat samostatně, ale i podávat jako přílohu třeba k masu.  

 

Zdeněk Urban