Jak si v kanceláři udržet zdraví i figuru

Když máte strávit celý den zavření v kanceláři a ze své kolečkové židle za počítačem se sotva můžete zvednout, vaše tělo dostává zabrat. Mohou vás bolet záda nebo krční páteř a také můžete zpozorovat mírné přibírání na váze, případně i drobné špíčky. Pravděpodobně vás od monitoru rozbolí i oči. Jak těmto drobným, ale nepříjemným problémům zabránit?

Stačí jen málo a všem bolestem, které sedavý způsob života přináší, se můžete úspěšně vyhnout. Naučte se několik jednoduchých cviků, které vám zaberou jen pár minut, a přitom vašemu zdraví i figuře opravdu prospějí.

Správné sezení

Mnoho lidí má problémy se zády především proto, že za počítačem nesedí správně. Když se nahýbáte dopředu, abyste na monitor lépe viděli, vaše páteř se ohýbá a začíná bolet. Pokud ale na židli posunete pánev trochu dopředu, narovnáte záda a krk a nohy budete mít spuštěné kolmo k zemi, pocítíte rozdíl. Obličej byste měli mít od monitoru vzdálený mezi 40 a 70 cm.

Osvědčené cviky do kanceláře

Pokud zrovna nemáte příliš mnoho práce, najděte si čas na procvičení svalů a páteře. Při sezení totiž přetěžujete horní polovinu těla, a pokud si nedáváte pozor, máte nejspíš ohnutá záda. Tím si jednak způsobujete bolest, a navíc deformujete držení svého těla, vytváříte si kulatá záda, která dokáží zničit dojem z perfektního outfitu. Následující cviky vám pomohou k tomu, abyste se cítili i vypadali dobře, nezapomínejte ale na to, že základem je správné držení těla při sezení.

Krční páteř

Cvičení začneme krční páteří – nakloňte hlavu na stranu, zadržte dech a poté se s výdechem pokuste hlavu přiblížit k rameni ještě víc. Opakujte i na druhou stranu, nejlépe víckrát a strany střídejte. Pokud vám to vyhovuje, můžete hlavu k rameni jemně přitlačit dlaní, ale nemělo by vás to bolet. Vyzkoušet můžete také pomalé otáčení hlavy ze strany na stranu, pravidelně při tom dýchejte. Jinou variantou tohoto cviku je pomalé kroužení hlavy do tvaru ležatých osmiček.

Bederní páteř a pánev

Při sezení v práci vás mohou rozbolet i bedra a pánev. Nejjednodušším cvikem, který vás před bolestí může ochránit, je krátká procházka, třeba jen na toaletu, na oběd, za kolegyní do vedlejší kanceláře nebo k nápojovému automatu. Nemusíte chodit daleko, účinnější než dlouhé kilometry jsou krátké, ale časté procházky. Bedra a pánev můžete skvěle procvičit i pomocí gymnastického míče. Ve většině kanceláří bohužel není možnost mít tuto pomůcku po ruce, pokud vám to ale prostor a samozřejmě i šéf dovolí, přineste si ho s sebou. Můžete na něm buď sedět při práci (nezapomeňte na správné držení těla) a jemně se při tom pohupovat, anebo sedět na kancelářské židli a v dvouhodinových intervalech provádět cvičení na míči. Zpříma se na něj posaďte, chodidla položte na zem a pánví opisujte velké kruhy. Udělejte šest kruhů na jednu stranu a potom šest na druhou.