Jarní detox, který vás bude bavit

S příchodem jara v dnešní době nastává období jarních úklidů, hubnutí a detoxifikací. Je téměř nemožné se tomu vyhnout – o těchto tématech hovoří média a nejspíš i vaši známí. Určitě si vzpomenete na nějakou kolegyni z práce, která hned pěkně zjara začíná hubnout do plavek, nosí s sebou hromadu krabiček se „zdravými“ obědy a minimálně jednou denně se váží a poté o svých pokrocích referuje všem, kdo jsou ochotni poslouchat. Ve skutečnosti je jarní detox něco, co se vyplatí podstoupit každému dospělému člověku, a rozhodně nejde o nějakou drastickou dietu.

Podstatou jarní a jakékoliv jiné detoxikace (protože detox můžete provádět kdykoliv během roku) je odstranění škodlivých látek z těla, především ze zažívacího traktu. Pokud jste se neubránili myšlence na klistýr, pak vás rádi uklidníme, že správná detoxikace se provádí změnou stravy a životního stylu, nikoliv vyplachováním střev nebo pitím nevábných roztoků pochybného složení. Detox bychom si měli především užívat, je to příležitost udělat něco dobrého pro vlastní tělo a také pro duši. V žádném případě by tedy součástí očistné kúry nemělo být nic, co se nám příčí nebo nám z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje. Detoxikace nemá být neustálým odpíráním toho, na co máme chuť, ale změnou myšlení tak, abychom měli chuť na něco jiného a zdravějšího než obvykle. Protože pokud se budeme do detoxikačních pokrmů a nápojů s nechutí nutit, nemá vůbec cenu se do jakékoliv kúry pouštět, neboť se budeme akorát trápit a svému tělu spíše uškodíme než pomůžeme.

Co jsou toxiny a kde se berou

Pojmem toxiny rozumíme všechny látky, které jsou pro lidské zdraví škodlivé, a kterých je tudíž třeba se zbavit. Jedná se především o nestrávené zbytky jídla usazené v záhybech střev, ale také o další škodliviny, které do těla pronikají nejen ústy, ale také kůží nebo dýchacím ústrojím. Co se týče jídla, nejčastěji se v trávicím traktu usazuje maso a jiné živočišné výrobky, protože právě jejich strávení trvá organismu nejdéle. Dnes je normální jíst maso každý den nebo obden, naproti tomu zeleniny a celozrnné mouky se v našich jídelníčcích nedostává. A to je problém, neboť jsou to potraviny obsahující vlákninu, která podporuje peristaltiku střev, a tedy celkově správné trávení. Tělu rozhodně neprospívají ani průmyslově zpracované potraviny s přebytkem nejrůznějších aditiv, velké množství odpadních látek do sebe dostáváme také z cigaret.

Obrázek

Zásady správné detoxikace

Z předchozího odstavce je snad všem jasné, že mít v sobě nahromaděné toxiny není nic, co bychom si přáli, a že se jich tedy musíme zbavit. To provedeme detoxikací, očistnou kúrou. Ta může trvat od tří dnů po dva až tři týdny, podle zdravotního stavu, dosavadního způsobu života a stravování a v neposlední řadě také nadšení každého konkrétního jedince. Obecně platí, že dokud se během detoxikační kúry cítíte dobře, můžete ji dodržovat. Jakmile však na sobě zpozorujete, že vám už nevyhovuje, skončete ji. A nestyďte se za to, příště třeba vydržíte déle. Nejlepší by bylo, kdyby se vám podařilo dostat některé z následujících zásad pro detoxikační období také do svého běžného denního režimu.

  1. Jezte hodně zeleniny a ovoce. Vyzkoušejte různé způsoby jejich úpravy – získáte tak pestrý jídelníček a navíc příležitost experimentovat v kuchyni.

  2. Během detoxikace nejezte maso a masné výrobky. To se týká i kuřecího a ryb, které jsou sice lehčí než ostatní druhy mas, pro účinný detox je však vhodné je také vynechat.

  3. Vyřaďte ze svého jídelníčku bílé pšeničné pečivo a nahraďte ho celozrnným. Pokud máte chuť na těstoviny (i když do detoxikační kúry tak docela nepatří), sáhněte také po celozrnných.

  4. Tučné mléčné výrobky se také příliš nedoporučují. Lehký bílý jogurt nebo zakysanou smetanu si ale dopřát můžete, rozmnožíte tím svou střevní mikroflóru.

  5. Vynechejte veškeré polotovary a potraviny s obsahem zbytečných přídatných látek.

  6. Stejně tak ze svého jídelníčku nelítostně vyprovoďte sladkosti, jako jsou bonbóny, čokoláda, sušenky, čokoládové tyčinky a další. Totéž platí pro slané dobroty – brambůrky, křupky, pražené a solené arašídy, tyčinky a podobné pochutiny detoxikace rozhodně neprospějí.

  7. Hodně pijte. Snažte se během dne vypít alespoň dva litry tekutin, abyste usnadnili vyplavování škodlivin z těla. Neměli byste ale jít nad dva a půl litru za den, takové množství by zase příliš namáhalo ledviny.

  8. A co že máte pít? Nejlépe čistou vodu, ať už perlivou či neperlivou, bylinkové čaje (vhodné jsou ty, které působí močopudně, tedy například kopřivový) a ovocné a zeleninové smoothies, které vám kromě tekutin dodají také vitamíny a vlákninu. Vhodná je také voda s citronem nebo limetkou a mátou.

  9. Rozhodně během detoxikace nepijte alkohol, kávu, černý čaj, slazené limonády, kolové nápoje a energetické drinky.

  10. Během detoxu odpočívejte se snažte vyhýbat stresu. Naplánujte si detoxikaci na dny, kdy nejsou v plánu žádné večírky, pracovní schůzky, konference, kdy pokud možno nemusíte nikam vozit děti, platit účty apod., prostě na období, kdy neočekáváte žádné starosti.

  11. Zmíněné starosti vyměňte za radosti. Udělejte si čas sami na sebe, relaxujte, věnujte se něčemu, na co obvykle nemáte moc času, ale co děláte velmi rádi. Může to být čtení, hra na hudební nástroj, vyšívání, výlety po přírodních či kulturních památkách nebo třeba jízda na koni. Prostě cokoliv, co vás učiní šťastnými a pomůže vám vymanit se ze všednodennosti.

  12. Abychom byli přesní, je ještě třeba doplnit předešlý bod. I když byste mohli toužit třeba po seskoku padákem nebo odpoledni v lanovém centru, adrenalinové a fyzicky náročné aktivity se během detoxikace příliš nedoporučují, protože energetický příjem je nižší než obvykle, a proto je vhodné zvolit spíše klidnější činnosti.

Lenka Ambrožová