Jarní detox nejen s kopřivou

Organismus člověk potřebuje občas důkladnou očistu a jarní doba je pro ni velmi příhodná. Není nutné hned měnit celý životní styl, stačí jen svému tělu dopřát krátké ozdravné období.

Uspěchaný životní styl, stres, nedostatek slunce v zimě, málo pohybu, tučná jídla, káva a mnoho dalších vymožeností civilizace nejsou pro náš organismus právě nejlepší. Únava se pak časem musí projevit u každého. Často to řešíme ještě větším množstvím kávy nebo sklenkou alkoholu na povzbuzení, čokoládou na nervy…a pak nám stejně není o nic líp.

Ideální by bylo zdravě jíst, mít dostatek pohybu i relaxace, nekouřit a nepít alkohol - a nebo alespoň několikrát za rok nechat svůj organismus odpočinout a vyčistit.  

Ovoce, zelenina a pitný režim

Vašemu organismu určitě neublíží, když alespoň na jeden den nahradíte běžné jídlo pouze ovocem a zeleninou. Ta je samozřejmě nejlepší syrová, ale může být i vařená nebo dušená. Vynikajícím čisticím prostředkem organismu je i voda, kterou ale můžete vylepšit třeba džusem. Kombinací ovoce, zeleniny a pitného režimu ulevíte zažívacímu traktu, a protože nebude mít téměř žádnou práci s trávením, odpočine si vlastně i celé tělo. Tuto ozdravující kúru je nejlépe uskutečnit, když nemáte pracovní povinnosti, tedy většinou o víkendu. Může se totiž stát, že díky náhlé změně stravovacích návyků budete mírně nervózní a podráždění.

Pokud nejste velkými příznivci konzumace ovoce a zeleniny, můžete vyzkoušet třeba rýži nebo ovesné vločky - ale nic jiného prostě celý den jíst nesmíte.

Pro odvážné, kteří chtějí své tělo vyčistit opravdu důkladně, je krátkodobé naprosté hladovění. Může trvat třeba i několik dní a pije se během něj pouze ovocná nebo zeleninová šťáva. Pitný režim musíte dodržet v každém případě, je opravdu velmi důležitý, bez ohledu na to, jakou zvolíte čistící variantu. 

Zdravé pocení

Do sauny nemusíte chodit prohřát svoje tělo jen v zimě. Pocením se organismus také zbavuje škodlivin a právě na to je sauna ideální. V teplotě 80 až 100 stupňů. Která v sauně je, zůstávejte ale jen tak dlouho, dokud vám je to příjemné. V tomto případě neplatí čím déle, tím lépe. Po pobytu v teple následuje studená sprcha a bazén, a když tento postup zopakujete alespoň třikrát, organismus se pročistí a zregeneruje. I v tomto případě je důležitý pitný režim. Sauna ale není vhodná pro lidi se záněty žil, vysokým krevním tlakem a srdečními chorobami nebo nemocemi ledvin.

Potit se ale můžete třeba i při sportu a je to v jarním a letním období mnohem lepší než pobyt v sauně. Pohyb povzbudí krevní oběh, pot odplaví z organismu škodliviny, zbavíte se stresu, úzkosti i špatné nálady. Možností pohybu a sportu je dnes tolik, že si v nich každý bez problémů vybere to, co mu nejvíc vyhovuje.

Nejlepší bylinka je kopřiva!

Obrázek Kopřivy za bylinky asi považuje málokdo. Kopřivy ale mají neuvěřitelné pročišťovací schopnosti, čistí játra, krev i pleť. Osvědčená je kúra, kdy se 14 dní pije 3 x denně šálek kopřivového odvaru. Podobně je pro organismus prospěšná i pampeliška, která velmi pomáhá zažívacímu traktu. Ostatní známé a často používané bylinky - především pažitka, petrželka, máta nebo bazalka - mají samozřejmě pozitivní účinky na zdraví, ale kopřivám se nevyrovnají.

Váš organismus bude správně fungovat, pokud bude zdravé nejen tělo, ale i mysl. Člověk musí odpočívat a relaxovat, nesmí se nechat bez přestání ovlivňovat stresem a podléhat pocitu, že něco nestíhá. Dopřejte si každý den alespoň nějakou dobu jen sami pro sebe, pro svoje záliby. Setkávejte se s lidmi, s kterými je vám dobře. Sportujte, a nebo se třeba jen projděte v parku nebo v lese a myslete jen na samé příjemnosti. Po jarním detoxu těla i duše se budete cítit celkově v mnohem lepší kondici...  

Zdeněk Urban