Je bio opravdu bio?
Bio potraviny jsou stále víc žádané a koupit se v současnosti dají i v supermarketech. Je ale bio skutečně bio a nebo se jedná jen o chytrou reklamu?
BIO je slovo, které prodává a spotřebitelé jsou za toto slovo ochotni si připlatit. V mnoha případech se už ale ukázalo, že ne všechno, co se za bio vydává, skutečně bio je.
Jak poznat bio potraviny
Všechny bioprodukty a biovýrobky – a tedy samozřejmě i bio potraviny – musí mít certifikaci, být označené chráněnou značkou BIO, které se také říká „biozebra“ a také na nich musí být uveden kód kontrolní organizace – například BIOKONT-CZ-03, ABCERT-CZ-02 nebo KEZ-CZ-01. Žádné jiné produkty, než ty z ekologického zemědělství, nesmí označení „BIO“ nebo „EKO“ používat. Na všech bio potravinách musí být také uvedeno datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Dalším znakem, podle kterého bio výrobky poznáte, je vyšší cena…
Bio potraviny jsou k dostání především v prodejnách se zdravou výživou, na tzv. ekofarmách a samozřejmě i na farmářských nebo specializovaných trzích.
Farmářské trhy
Největší nabídka bio potravin je v oblasti mléka, sýrů, masa a ovocných šťáv, bio pečiva na trhu mnoho není. Objevuje se pouze menší množství druhů chleba a slaného i sladkého pečiva, které je opravdu možné považovat za bio, chléb a pečivo na farmářských trzích většinou bio jako takové nejsou, i když je za ně prodejci nenápadně vydávají. Podobné je to i s mnoha uzeninami a masem, jistotu, že kupujete bio máte v podstatě jen u mléčným výrobků. Toto konstatování ale neznamená, že by potraviny z farmářského trhu byly nějak šizené, nebo snad dokonce koupené v nejbližším supermarketu a pak za vyšší cenu prodávané na trhu. Zcela jistě se jedná o potraviny kvalitní, ale jestli jsou skutečně bio se prostě v mnoha případech jednoznačně tvrdit nedá.
Bio, éčka a ceny
Bio potraviny jsou sice dražší, ale také kvalitnější. Když ochutnáte bio kuře a kuře z velkochovu, poznáte ihned rozdíl v konzistenci masa, chuti i vůni - ale je takové kuře opravdu zdravější? To vlastně nikdo neví…
Všechny běžně prodávané ne bio potraviny jsou považovány za bezpečné, a to dokonce i když obsahují nepopulární éčka – a ta najdete dokonce i v některých bio potravinách. Vzhledem k tomu, že éčka i bio potraviny jsou na světě poměrně krátkou dobu, nelze zatím stoprocentně tvrdit, že éčka škodí a bio výrobky jsou zdravější než ty ostatní. Všechny průzkumy se zatím zaměřují především na zjištění, jak je nabídka bioproduktů dostatečná, jaké bio výrobky spotřebitelé kupují a o jaké by případně ještě měli zájem. Zisk má i v tomto případě přednost…
Bio potraviny ale samozřejmě v žádném případě nezatracujte. Jejich kvalita je vyšší, a i když to tak nevypadá, při jejich nákupu vlastně ušetříte. Je prokázáno, že kvalitnější potraviny nás i v menším množství zasytí víc, než potraviny, které bio nejsou, a tak nemáme potřebu často jíst. O tom, že bio potraviny dodají organismu více vitamínů a dalších důležitých látek, není snad potřeba nikoho přesvědčovat. Bio potraviny jsou z uvedených důvodů vynikající i při dietách a připravuje se z nich i populární a velmi účinná krabičková dieta.
Bio už tu vlastně bylo…
V potravinářském průmyslu - stejně jako v každém ostatním - je v současné době finanční zisk mnohem důležitější, než vše ostatní. Obchodníci se snaží prodat za co nejvyšší cenu a výrobci, aby své zboží prodali, musí minimalizovat náklady a dodávat obchodníkům co nejlaciněji.
S mírnou nadsázkou se dá konstatovat, že v porovnání se současnou nízkou kvalitou mnoha druhů potravin jsme zde vlastně už bio výrobky v minulých dobách měli. Možná si pamatujete na konzervy, v kterých bylo maso, na šunku a jiné uzeniny, které po rozbalení provoněly kuchyni, na pečivo, které bylo křupavé ještě večer, voňavá rajčata nebo šťavnaté okurky… Dnes jsou konzervy plné tuku, když doma rozbalíme šunku, divíme se, kam zmizela ta lákavá barva, kterou měla pod speciální zářivkou v pultu a proč téměř nevoní, pečivo je „gumové“ už po několika hodinách, rajčata jsou bez své typické vůně a k nastrouhané okurce je nutné přidat nějaký nálev… a pak se celkem logicky nabízí otázka, proč se současné kvalitnější potraviny v mnoha případech nazývají bio, když to dříve bylo běžné.