Kimči
Jak asijská kuchyně proniká na západ, dostává se k nám i tradiční korejský fermentovaný salát kimči. Korejci si bez něj jen těžko dokáží představit většinu jídel a krabička s kimči nesmí přes zimu chybět v žádné domácnosti. A není divu, tenhle pokrm je nejen chutný, až návykový, ale také neobyčejně zdravý.
Receptů na kimči existuje bezpočet – snad každá rodina má své osvědčené složení a také se složení přizpůsobuje ročnímu období a tomu, která zelenina je zrovna v sezóně. Když si budete připravovat kimči doma, můžete si jeho složení také upravit podle toho, co máte rádi nebo co máte zrovna doma.
Základní recept na kimči
-
1 kg pekingského zelí
-
1 svazek jarní cibulky
-
1 bílá ředkev
-
1 mrkev
-
4 stroužky česneku
-
2 lžíce mletého chilli
-
6 lžic mořské soli
-
2 lžíce rybí omáčky
-
1 lžíce medu
-
1 lžička strouhaného zázvoru
Pekingské zelí rozebereme na jednotlivé listy a nakrájíme na čtverečky velikosti sousta. Smícháme je s 5 lžícemi soli a necháme alespoň 2 hodiny (nebo klidně i přes noc) uležet. Potom zelí opakovaně proplachujeme, abychom se zbavili přebytečné soli – průběžně zelí ochutnáváme, a až bude slané tak akorát, je připravené k použití. Připravíme si ostatní zeleninu – jarní cibulky nakrájíme na kolečka, ředkev a mrkev na špalíčky. Česnek utřeme a smícháme se strouhaným zázvorem, medem, rybí omáčkou, lžící soli a mletým chilli. Vzniklou pastu smícháme se zelím a ostatní zeleninou a naplníme do uzavíratelné sklenice. Necháme při pokojové teplotě 1 den fermentovat a poté přemístíme do lednice. Nejlépe chutná kimči asi měsíc od naložení. Podáváme ho jako přílohu k asijským pokrmům.