Konzervanty v potravinách

Konzervanty označované kódy E 200 až E 299 prodlužují trvanlivost potravin, která je v současné době jednou z jejich nejdůležitějších vlastností. Výrobci je používají velmi často a jsou součástí převážné většiny potravinářských výrobků.

Konzervanty se staly nedílnou součástí mnoha potravinářských produktů. Spotřebitelé od potravin očekávají dlouhou dobu jejich použitelnosti, a protože je to výhodné i pro výrobce, tak ti se samozřejmě tomuto požadavku přizpůsobili. Konzervanty zamezují nebo výrazně omezují činnost mikroorganismů v potravinách. Původní přírodní konzervanty sůl, cukr a ocet ale postupem doby přestaly stačit a doplňují se mnoha uměle vyráběnými. Do potravin, které jsou určené pro kojence a malé děti, je přidávání konzervantů zakázáno a také poměrně přísně kontrolováno.

 

Používání konzervantů

Konzervanty pro jednotlivé potraviny se vybírají především podle pH faktoru – kyselosti – potraviny, obsahu vody v potravině a typu mikroorganismů, které potravina obsahuje nebo obsahovat může.

Masné potraviny se konzervují především dusitany E 249 a E 250, které jsou účinné proti dokonce až smrtelnému botulinu. Používá se také kyselina sorbová E 200 a její soli - sorbany, které regulují množení kvasinek a plísní, která se také využívá na konzervaci sýrů

Nealkoholické nápoje, vína, džemy, marmelády, hořčice, výrobky z masa a ryb, sýry, tuky, balený chléb a další podobné potraviny se konzervují kyselinou sorbovou, někdy v kombinaci s kyselinou benzoovou E 210 a jejími solemi. Samotná kyselina benzeová se může použít do proslazeného ovoce a nakládané zeleniny.

Sušená zelenina, ovoce, houby a brambory a mnoho dalších potravin se konzervuje oxidem siřičitým, který zamezuje hnědnutí potravin a působí i jako antioxidant.

Maso a různé masné výrobky můžou obsahovat celou řadu konzervantů. Používá se zde například natamycin E 235, pro nasolené a naložené masné výrobky, konzervy a uzenou slaninu dusitan draselný E 249 a dusitan sodný E 250, který se přidává i do masových konzerv. Do masa pro hamburgery, které obsahuje alespoň 4 % zeleniny nebo obilovin, je možné přidat oxid siřičitý E 220 a jeho sloučeniny, které působí jako antioxidanty.

Do různých druhů potravin je možné pouze výjimečně a v přísně omezeném množství použít konzervanty E 231, 232, 234, 235, 239, 242, 280 až 283, 284 a 285, a také 1105. Potraviny s těmito konzervanty je ale lepší nekonzumovat.

 

Konzervanty jsou označovány kódem E 200 až 299

a dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • syntetické

 

Přírodní konzervanty jsou především sůl, cukr a ocet, na lidský organismus a zdraví nemají nežádoucí zdravotní účinky.

Konzervanty přírodního původu jsou také

  • E 270 - Kyselina mléčná - používá se pro tzv. mléčné kvašení
  • E 296 - Kyselina jablečná

 

Syntetické konzervanty se vzhledem k vzrůstajícím požadavkům na dlouhou trvanlivost potravin používají stále více. Podobně jako u ostatních aditiv, které se přidávají do potravin ale nebezpečí pro lidské zdraví není tolik v samotných těchto látkách, ale především v tom, do jakých potravin se přidávají. Pokud je strava člověka různorodá a je v ní dostatečné množství čerstvých potravin, pak se samozřejmě zatížení organismu konzervačními látkami významně snižuje.

 

Uměle vyráběné konzervanty, které člověku neškodí a považují se za bezpečné

  • E 234 - Nisin
  • E 260 - Kyselina octová
  • E 261 - Octan draselný
  • E 262 - Octany sodné
  • E 263 - Octan vápenatý
  • E 290 - Oxid uhličitý - může ale vyvolávat alergie u citlivých osob
  • E 297 - Kyselina fumarová

 

Konzervanty nevhodné

- možné alergické reakce

  • E 200 - Kyselina sorbová
  • E 202 - Sorban draselný
  • E 203 - Sorban vápenatý
  • E 235 - Natamycin

 

- možné alergické reakce, nevhodné pro děti!

  • E242 – Dimethyldikarbonát - dimethyldiuhličitan
  • E280 - Kyselina propionová
  • E281 - Propionan sodný
  • E282 - Propionan vápenatý
  • E283 - Propionan draselný

 

Nepříznivě působící konzervanty

- možné alergické reakce

  • E 214 - Ethylparahydroxybenzoát
  • E 215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E 216 - Propylparahydroxybenzoát
  • E 217 - Propylparahydroxybenzoát sodná sůl
  • E 218 - Methylparahydroxybenzoát
  • E 219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

 

- možné alergické reakce, nevhodné pro děti!

  • E 211 - Benzoan sodný
  • E 212 - Benzoan draselný
  • E 213 - Benzoan vápenatý

 

- považované za nebezpečné, zcela nevhodné pro děti!

  • E 231 - Orthofenylfenol
  • E 233 - Thiabendazol
  • E 239 - Hexamethylentetraamin
  • E 251 - Dusičnan sodný
  • E 252 - Dusičnan draselný

 

Konzervanty s výrazně škodlivými účinky

- možné alergické reakce, nevhodné pro děti!

  • E 220 - Oxid siřičitý
  • E 221 - Siřičitan sodný
  • E 222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E 223 - Disiřičitan sodný
  • E 224 - Disiřičitan draselný
  • E 226 - Siřičitan vápenatý
  • E 227 - Hydrogensiřičita vápenatý
  • E 228 - Hydrogensiřičitan draselný
  • E 230 - Bifenyl

 

- považované za nebezpečné, zcela nevhodné pro děti!

  • E 210 - Kyselina Benzoová
  • E 232 - Orthofenylfenolát sodný
  • E 249 - Dusitan draselný
  • E 250 - Dusitan sodný
  • E 284 - Kyselina boritá
  • E 285 - Tetraboritan sodný - Borax

 

Potravin s různými druhy konzervantů je na trhu stále více a v podstatě je ze stravy v současné době již zcela vynechat nelze. Pokud je ale strava vyvážená a obsahuje dostatečné množství čerstvých potravin, jsou případné škodlivé účinky konzervantů skutečně jen minimální a lidské zdraví neohrožují.

Množství konzervantů v potravinách je stanoveno tak, aby nemělo  negativné dopady na zdraví člověka a při běžné konzumaci se by skutečně nic závažného stát nemělo. Přesto je ale samozřejmě nejlepší raději nekonzumovat potraviny s konzervanty, které jsou považovány za nevhodné, nepříznivě působící, výrazně škodlivé nebo dokonce nebezpečné.  

Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.