Látky zlepšující mouku
Látky zlepšující mouku vylepšují vlastnosti mouky pro zpracování do těsta a při pečení.
Látky zlepšující mouku umožňují lepší strojové zpracování těst. Pekařské výrobky mají větší objem a jsou vláčnější, kůrka je výrazněji zbarvená a střídka měkčí. Výrobky vydrží a také vypadají delší dobu tzv. „čerstvé“. Používají se při výrobě nejrůznějších pekařských produktů, velmi často jsou v polotovarech, které se dopékají.
Látky zlepšující mouku se vyskytují v několika různých skupinách přídatných látek. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou z látek přírodního živočišného původu, které mohou způsobovat alergie a hyperaktivitu
- E 920 - L-cystein
- E 1102 - Glukosaoxidasa
Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví
- E 341 - Fosforečnany vápenaté
- E 483 - Stearyltartarát
- E 510 - Chlorid amonný
- E 516 - Síran vápenatý
- E 517 - Síran amonný
- E 521 - Síran sodnohlinitý
- E 529 - Oxid vápenatý
Na lidský organismus nevhodně působící látky zlepšující mouku, které mohou způsobovat i alergické reakce.
- E927b - Močovina
Zakázané nebezpečné látky zlepšující mouku
- E 342 - Fosforečnany amonné
- E 921 - L-cystin
- E 926 - Oxid chloričitý
- E 927a - Azoformamid
- E 928 - Benzoyl peroxid
- E 929 - Peroxid acetonu
- E 930 - Peroxid vápenatý
Látky zlepšující mouku, které jsou v ČR a EU zakázané mohou být obsaženy v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie a do ČR a EU dovezeny.
Přidávané množství látek zlepšujících mouku je určeno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Vzhledem k možnému používání různých dalších přídatných látek u jednoho druhu potraviny je ale dobré si na obalu přečíst složení. U nebalených pekařských výrobků se ale použití přídatných látek dá zjistit poměrně těžko. V případě, že si použitím E-látky nejsme jisti nebo jsou na obalu uvedeny látky nevhodné, případně dokonce i škodlivé, pak je lepší takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci maximálně omezit.