Látky zlepšující mouku

Látky zlepšující mouku vylepšují vlastnosti mouky pro zpracování do těsta a při pečení.

Látky zlepšující mouku umožňují lepší strojové zpracování těst. Pekařské výrobky mají větší objem a jsou vláčnější, kůrka je výrazněji zbarvená a střídka měkčí. Výrobky vydrží a také vypadají delší dobu tzv. „čerstvé“. Používají se při výrobě nejrůznějších pekařských produktů, velmi často jsou v polotovarech, které se dopékají.

Látky zlepšující mouku se vyskytují v několika různých skupinách přídatných látek. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou z látek přírodního živočišného původu, které mohou způsobovat alergie a hyperaktivitu

  • E 920 - L-cystein
  • E 1102 - Glukosaoxidasa

Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví

  • E 341 - Fosforečnany vápenaté
  • E 483 - Stearyltartarát
  • E 510 - Chlorid amonný
  • E 516 - Síran vápenatý
  • E 517 - Síran amonný
  • E 521 - Síran sodnohlinitý
  • E 529 - Oxid vápenatý

Na lidský organismus nevhodně působící látky zlepšující mouku, které mohou způsobovat i alergické reakce.

  • E927b - Močovina

Zakázané nebezpečné látky zlepšující mouku

  • E 342 - Fosforečnany amonné
  • E 921 - L-cystin
  • E 926 - Oxid chloričitý
  • E 927a - Azoformamid
  • E 928 - Benzoyl peroxid
  • E 929 - Peroxid acetonu
  • E 930 - Peroxid vápenatý

Látky zlepšující mouku, které jsou v ČR a EU zakázané mohou být obsaženy v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie a do ČR a EU dovezeny.

Přidávané množství látek zlepšujících mouku je určeno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Vzhledem k možnému používání různých dalších přídatných látek u jednoho druhu potraviny je ale dobré si na obalu přečíst složení. U nebalených pekařských výrobků se ale použití přídatných látek dá zjistit poměrně těžko. V případě, že si použitím E-látky nejsme jisti nebo jsou na obalu uvedeny látky nevhodné, případně dokonce i škodlivé, pak je lepší takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci maximálně omezit.