Látky zvýrazňující chuť a vůni
Látky, které zvýrazňují chuť a vůni výrobci používají poměrně často. Přidávání těchto látek do potravin je samozřejmě regulováno, ale vzhledem k jejich různým druhům je dobré z obalů zjistit, které a v jakém množství potravina obsahuje.
Látky zvýrazňující chuť a vůni tyto vlastnosti u potravin ještě umocňují. Poměrně často jsou zaměňovány za tzv. aromatické látky, které ale potravinám chuť a vůni přímo dodávají. Používání látek pro zvýraznění chuťových a aromatických vlastností potraviny by v zásadě nemělo vést ke klamání spotřebitele, ale jen v umocnění chutí a vůní. Výrobci ale díky nim můžou použít méně kvalitní suroviny, případně suroviny s nižší výživnou hodnotou. Příkladem může být třeba nižší obsah masa v polévkách a dalších jídlech, která obsahují glutaman sodný.
Používání látek zvýrazňujících chuť a vůni je velmi rozšířené a není snad žádná skupina potravin, kde by některé z nich výrobci nevyužili. Nejvíce se používá kyselina glutamová, kyselina kanylová, kyselina kosinová a jejich soli. Oblíbené žvýkačky obsahují jak pro zdraví člověka neškodný thaumatin nebo neohesperidin, tak i nehvodný acesulfan K nebo nebezpečný aspartam…
Látky zvýrazňující chuť a vůni jsou v několika různých skupinách tzv. E látek. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Přírodní zvýrazňovače chutí a vůní, které nemají žádné nežádoucí zdravotní účinky
- E 270 - Kyselina mléčná
- E 640 - Glycin
- E 641 – Leucin
Přírodní látky, které mohou způsobit alergické reakce a jsou zcela nevhodné pro děti!
- E 630 - Kyselina kosinová
- E 631 - Inosinan sodný
- E 632 - Inosinan draselný
- E 633 - Inosinan vápenatý
- E 634 - Vápenaté ribonukleotidy
- E 635 - Disodné ribonukleotidy
Přírodně identické látky jsou uměle vyráběné, ale svým složení odpovídají látkám, které se vyskytují v přírodních zdrojích. Zdraví člověka neškodí a považují se za bezpečné
- E 164 - Šafrán, Šafránová žluť
- E 261 - Octan draselný
- E 297 - Kyselina fumarová
- E 363 - Kyselina jantarová
- E 957 - Thaumatin
- E 959 - Neohesperidin DC
- E 1505 - Triethyl-citrát
Polysyntetické a syntetické zvýrazňovačů chutí a vůní bez vedlejších účinků na zdraví
- E 355 - Kyselina adipová
- E 356 - Adipan sodný
- E 357 - Lipan draselný
- E 466 - Karboxymethylcelulóza
- E 510 - Chlorid amonný
- E 511 - Chlorid hořečnatý
- E 524 - Hydroxid sodný
- E 650 - Octan zinečnatý
- E 968 - Erythritol
Pro lidský organismus nevhodné látky pro zvýraznění chutí a vůní
- možné alergické reakce
- E 508 - Chlorid draselný
- E 626 - Kyselina guanylová
- E 1519 - Benzylalkohol
- možné alergické reakce, hyperaktivita, nevhodné pro děti!
- E 325 - Mléčnan sodný
- E 326 - Mléčnan draselný
- E 327 - Mléčnan vápenatý
- E 280 - Kyselina propionová
- E 281 - Propionan sodný
- E 320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
- E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
- E 627 - Guanylan sodný
- E 628 - Guanylan draselný
- E 629 - Guanylan vápenatý
Na zdraví člověka nepříznivě působící zvýrazňovače chutí a vůní
- E- 512 - Chlorid cínatý
- E- 950 - Acesulfam K
Zvýrazňovače chutí a vůní s výrazně škodlivými účinky, které jsou považované za nebezpečné. Způsobují alergické reakce a hyperaktivitu, jsou zcela nevhodné pro děti!
- E 249 - Dusitan draselný
- E 250 - Dusitan sodný
- E 620 - Kyselina l-glutamová
- E 621 - L-glutaman sodný
- E 622 - Glutaman draselný
- E 623 - Glutaman vápenatý
- E 624 - Glutaman amonný
- E 625 - Glutaman hořečnatý
- E 951 - Aspartam
Zakázané látky, zvýrazňující chuť a vůni
- E 636 - Maltol
- E 637 - Ethylmaltol
- E 958 – Glycyrrhizin
I když jsou tyto látky v ČR a EU zakázané, nelze vyloučit, že nebudou obsaženy v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie a k nám dovezeny.
Pro lidský organismus bezpečných a neškodných zvýrazňovačů chutí a vůní je mnohem méně, než těch, které mají nevhodné nebo i nepříznivé účinky. Přidávání všech těchto látek do surovin a potravin je samozřejmě regulováno předpisy a kontrolováno. Při konzumaci běžného množství potravin, které takové látky obsahují by se žádné negativní účinky projevit neměly, ale přesto je lepší jejich konzumaci omezit nebo zcela vyloučit. Všechny podstatné informace o použití zvýrazňovačů chutí a vůní musí být uvedeny na obalu výrobku.
Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.