Lehké a chutné zeleninové pomazánky

Teď na konci léta se řada domácností potýká s nadměrnou úrodou domácí zeleniny a mnohá hospodyňka se snaží propašovat ji do jídelníčku tak, aby nikdo neprotestoval, což ale nemusí být vždy snadné. Zároveň se neúprosně blíží začátek nového školního roku a s ním věčný problém, co dát dětem ke svačině zdravého a chutného. Řešením obou těchto záludných úkolů jsou zeleninové pomazánky. Takové, které chutnají dospělým i dětem.

Bohužel nemají zeleninové pomazánky příliš dobrou pověst, většinou si je spojujeme jen s nadšenci do zdravého životního stylu. Možná máme jen špatnou zkušenost z dětství, vězte totiž, že můžete vyrobit takové zeleninové pomazánky, které na jednohubkách ihned zmizí ze stolu, a ratolest, které jste některou z nich namazali do školy na chleba, se bude dožadovat té samé svačiny i na nadcházející den. Pro takovéto skvělé výsledky jsou důležité tři věci – použít co nejkvalitnější suroviny, neošidit přípravu a dobře pomazánku ochutit. Na oplátku získáte zdravou a velmi chutnou snídani, svačinku nebo večeři za pár korun a spotřebujete přebytečnou zeleninu. A až dojde domácí, neváhejte koupit pár kousků zeleniny od farmáře a oblíbenou pomazánku si dopřejte zas.

Jsme zvyklí mazat pomazánku na chleba, rohlík nebo housku, tím ale možnosti nekončí. Vyzkoušejte pomazánku na rýžových chlebících nebo knäckebrotu, grahamových nebo sýrových krekrech nebo si dejte dvojnásobnou dávku zeleniny – pomazánku totiž můžete namazat i na plátky pečené brambory nebo batátu, plátky cukety či okurky. A další možností je vzít si pomazánku do krabičky a namáčet v ní libovolnou zeleninu nakrájenou na hranolky.

  Obrázek

A nyní již k samotným receptům.

Pomazánka z grilované zeleniny

  • 1 cuketa

  • 1 lilek

  • 1 červená paprika

  • 1 rajče

  • 5 čerstvých lístků bazalky

  • 1 prolisovaný stroužek česneku

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce nepražených slunečnicových semínek

  • 1 lžíce sušeného oregana

  • Špetka chilli

  • Šťáva z ½ citronu

  • Sůl dle chuti

Zeleninu omyjeme, nakrájíme na plátky a ogrilujeme na grilu či grilovací pánvi. Poté ji vložíme do mixéru a spolu s ostatními ingrediencemi zpracujeme dohladka. Pomazánku ihned použijeme k namazání na pečivo nebo ji přemístíme do zavařovací skleničky, zalijeme trochou olivového oleje a skladujeme v lednici.

 

Pomazánka z cizrny a špenátu

  • 1 vanička listového špenátu nebo baby špenátu

  • 1 konzerva cizrny

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce másla

  • 1 lžička citronové šťávy

  • Sůl podle chuti

Špenát omyjeme a osušíme, nejlépe pomocí odstředivky. Máslo rozpustíme v pánvi, přidáme prolisovaný česnek a špenátové listy, které necháme na pánvi zavadnout. Poté špenát rozmixujeme společně s cizrnou a olivovým olejem, dochutíme citronovou šťávou a solí.

 

Květáková pomazánka

  • 1 květák

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžička třtinového cukru

  • ½ hrnku mléka

  • Sůl a pepř podle chuti

Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky a opékáme je na rozpáleném másle. Když cibule zesklovatí, přidáme třtinový cukr, promícháme a necháme zeleninu zkaramelizovat. V dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu vodu, v níž uvaříme obraný květák doměkka. Zkaramelizovanou cibuli a česnek, uvařený květák a mléko dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.

 

Pomazánka z červené řepy s dýňovými semínky

  • 300 g vařené nebo pečené červené řepy

  • 100 g nepražených loupaných dýňových semínek

  • 75 g sýra pecorino nebo parmezánu

  • 2 stroužky česneku

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • Sůl a pepř podle chuti

Červenou řepu rozkrojíme na čtvrtky, sýr nastrouháme, česnek prolisujeme. Všechny ingredience pomocí mixéru zpracujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem.

 

Cuketová pomazánka s mandlemi

  • 2 mladé cukety

  • 2 stroužky česneku

  • 1 hrnek mandlí namočených přes noc

  • Šťáva z ½ citronu

  • Sůl a pepř podle chuti

Cukety omyjeme a nahrubo nastrouháme, česnek prolisujeme. Všechny ingredience vložíme do mixéru, promixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem.

 

Ředkvičková pomazánka

  • 1 svazek ředkviček

  • 200 g žervé nebo lučiny

  • 1 svazek čerstvé pažitky

  • Sůl a pepř podle chuti

Ředkvičky omyjeme, nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Pažitku přebereme, omyjeme a nadrobno nasekáme nebo použijeme nůžky na bylinky. Ředkvičky a pažitku promícháme s lučinou nebo žervé, dochutíme solí a pepřem.

 

Hrášková pomazánka

  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku

  • 1 kelímek ricotty

  • 1 lžíce másla

  • Sůl a pepř podle chuti

Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme hrášek a chvíli ho necháme prohřát. Poté ho odstavíme ze zdroje tepla, rozmačkáme vidličkou, smícháme s ricottou a dochutíme solí a pepřem.

 

Tuňáková pomazánka s mrkví

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě

  • 1 mrkev

  • 2 lžíce ovesných vloček

  • 1 lžíce lněného semínka

  • 1 lžička sladké papriky

  • Sůl a pepř podle chuti

Tuňáka vyjmeme z konzervy, šťávou polijeme ovesné vločky. Tuňáka rozmačkáme vidličkou, promícháme s vločkami a necháme chvíli odpočívat, mezitím si najemno nastrouháme očištěnou mrkev. Až vločky změknou, přidáme do směsi mrkev, lněné semínko, sladkou papriku, sůl a pepř a důkladně promícháme.

 

Pomazánka z dušené mrkve

  • 2 mrkve

  • 2 stroužky česneku

  • 1 vanička lučiny

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce řepkového oleje lisovaného zastudena

  • 1 lžička limetkové šťávy

  • Sůl a pepř podle chuti

Mrkve očistíme a nahrubo nastrouháme, česnek oloupeme a nasekáme. V pánvi rozehřejeme máslo a dusíme na něm mrkev a česnek. Poté mrkev i česnek rozmačkáme vidličkou, smícháme s lučinou, řepkovým olejem, limetkovou šťávou a dochutíme solí a pepřem.

 

Okurková pomazánka

  • 1 okurka

  • 1 červená cibule

  • 1 vanička tvarohu

  • ½ svazku čerstvého kopru

  • Sůl a pepř podle chuti

Okurku omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Kopr omyjeme a také nadrobno nasekáme. Všechny ingredience důkladně promícháme.

Lenka Ambrožová