Leštící látky v potravinářském průmyslu

Leštící látky se nanášejí na povrch potravin a vytváří na něm lesklý vzhled nebo ochranný povlak. U ovoce a zeleniny také omezují vysychání a snižování hmotnosti. Jedlé nebo snadno odstranitelné povlaky se za leštící látky nepovažují.

Leštící látky vytváří na povrchu potravin lesklý ochranný povlak, případně potravinám jen dodávají lesklý vzhled. Ochranné povlaky mohou obsahovat různé případné látky, které chrání povrch potravin. Nejvíce se používají konzervanty a antioxidanty. Jedlé nebo snadno odstranitelné povlaky se za leštící látky nepovažují.

Používají se především k úpravám povrchu ovoce a zeleniny, k leštění polev u různých druhů trvanlivého pečiva, čokolád a cukrovinek, ale i jader ořechů, zrnek kávy nebo doplňků stravy. Lesklé povrchy a povlaky se aplikují na bonbóny, oříšky v čokoládě a podobné cukrovinky, u kterých navíc udržují jejich tvar a vylepšují barvu i chuť. Plodům jablek, hrušek a citrusů dodávají lesk, omezují vysychání a zabraňují tak jejich zmenšování a snižování hmotnosti. U zeleniny zabraňují ztrátě vody ale i poškození povrchu při transportu a zlepšují její vzhled. Nejvíce se tímto způsobem upravují rajčata, okurky, papriky a dýně. Jedlé povrchy se u některých druhů potravin využívají pro aplikaci aromatických látek, které jsou většinou kapalné.

Leštící látky jsou v různých skupinách přídatných látek a mnoho se jich používá i k jiným účelům. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Leštící látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu

- pro lidské zdraví zcela bezpečné

  • E 170 - Uhličitany vápenaté
  • E 902 - Vosk candelilla

- s možností alergických reakcí u některých osob

  • E 901 - Včelí vosk

Leštící látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a přírodně identické látky, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví

  • E 905c - Ropný vosk
  • E 912 - Estery montanových kyselin
  • E 914 - Oxidovaný polyethylenový vosk

Na lidský organismus nevhodně působící leštící látky

  • E 905b Ropná vazelína

Zdraví člověka negativně ovlivňující leštící látky, které mohou způsobovat i alergické reakce.

  • E 903 - Karnaubský vosk
  • E 904 - Šelak

Pro lidský organismus nebezpečné leštící látky

  • E905a - Minerální olej

Zakázané leštící látky

  • E908 - Vosk z rýžových otrub
  • E913 - Lanolin

V ČR a EU zakázané leštící látky se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU dovezeny.

Leštících látek není mnoho, ale například u volně prodávaného a nebaleného ovoce a zeleniny se jejich použití dá pouze předpokládat především podle vzhledu. Množství použitých leštících látek u jednotlivých druhů potravin je stanoveno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Vzhledem k možnému používání různých přídatných látek u jednoho druhu potraviny je ale dobré si na obalu přečíst složení a v případě, že jsou zde uvedeny E-látky nevhodné nebo škodlivé, pak takové potraviny raději nekonzumovat.