Low-carb valentýnské dezerty
Chcete se svou drahou polovičkou oslavit svátek svatého Valentýna něčím sladkým, ale zároveň si nemůžete dovolit přibrat? Vyzkoušejte naše zdravé nízkosacharidové dobroty, které zachutnají i těm, kdo zdravou stravu jinak odmítají!
Nízkosacharidová neboli low-carb dieta spočívá v konzumaci minimálního množství sacharidů, namísto nich energii tělu dodávají kvalitní tuky a bílkoviny. Znamená to tedy, že v dezertech, které vám dnes představíme, nenajdete žádnou mouku ani klasický cukr, sladit budeme medem, sirupy a datlemi.
Čokoládová zmrzlina
-
720 ml kokosového mléka
-
60 ml vody
-
120 g datlové pasty
-
100 g hořké čokolády
-
45 g holandského kakaa
-
3 vaječné žloutky
-
2 lžíce rostlinného glycerinu
-
2 lžičky granulované želatiny
-
špetka soli
Kokosové mléko téměř všechno vlijeme do hrnce, asi 150 ml si dáme stranou. Do hrnce přidáme datlovou pastu a sůl, promícháme a sporák zapneme. Přisypeme kakao, dobře promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky, a přivedeme k varu. Mezitím v míse odolné vůči vysokým teplotám prošleháme vaječné žloutky se zbytkem kokosového mléka. Za stálého míchání přilijeme asi 100 ml horké kakaové směsi. Žloutkovou směs vlijeme do hrnce a mícháme. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Až kakaová směs začne houstnout, sejmeme ji z ohně a vmícháme do ní připravenou želatinu. Hrnec se směsí na zmrzlinu postavíme do dřezu, do něhož jsme napustili co nejstudenější vodu, a za občasného míchání necháme zchladnout, potom vmícháme glycerin a čokoládu nasekanou na kousky. Směs vlijeme do zmrzlinovače a vyrobíme zmrzlinu podle návodu od výrobce.