Mastné kyseliny
Odborníci na výživu často označují tuky v potravě jako nasycené, mononenasycené nebo polynenasycené - na základě počtu zdvojených vazeb, které existují v tukové tkáni v molekulární struktuře. Pro každou z těchto tří skupin, existuje velké množství různých chemických změn, neboli "izomerů".
Z důvodu přehlednosti, přidáváme ke každé z mastných kyselin izomer a jeho číselné označení. První číslo tohoto označení udává, kolik atomů je uhlíku v molekule mastné kyseliny, číslo za dvojtečkou udává počet dvojných vazeb. Omega-3 a omega-6 izomerů patří "n-3" a "n-6" označení, a písmena C a T se používají k označení, zda jde o zdvojené vazby v cis nebo trans konfiguraci.
Mnoho mastných kyselin má také systematická (non-numerická) jména, stejně jako běžná jména, což vede k určitému zmatku v jejich identifikaci. V této tabulce najdete všechna označení a jména.
Typ |
Izomer |
Systematické jméno |
Obecný název |
Nasycené tuky |
4:0 |
kyselina butanoic |
kyselina máselná |
6:0 |
kyselina hexanoic |
kyselina kapronová |
|
8:0 |
kyselina oktanová |
kyselina kaprylová |
|
10:0 |
kyselina decanoic |
kyselina kaprinová |
|
12:0 |
kyselina dodecanoic |
kyselina laurová |
|
13:0 |
kyselina tridecanoic |
||
14:0 |
kyselina tetradecanoic |
kyselina myristová |
|
15:0 |
kyselina pentadecanoic |
||
16:0 |
kyselina hexadecanoic |
kyselina palmitová |
|
17:0 |
kyselina eptadekanová |
kyselina margaric |
|
18:0 |
kyselina octadecanoic |
kyselina stearová |
|
19:0 |
kyselina nonadecanoic |
||
20:0 |
kyselina eicosanoic |
kyselina arachidic |
|
22:0 |
kyselina docosanoic |
kyselina behenové |
|
24:0 |
kyselina tetracosanoic |
kyselina lignoceric |
|
Typ |
Izomer |
Systematické jméno |
Obecný název |
Mononenasycené tuky |
14:1 |
kyselina tetradecenoic |
kyselina myristoleic |
15:1 |
kyselina pentadecenoic |
||
16:1 blíže neurčené |
kyselina hexadecenoic |
kyselina palmitolejové |
|
16:1 c |
|||
16:1 t |
|||
17:1 |
kyselina heptadecenoic |
||
18:1 blíže neurčené |
kyselina octadecenoic |
kyselina olejová |
|
18:1 c |
|||
18:1 t |
|||
20:1 |
kyselina eicosenoic |
kyselina gadoleic |
|
22:1 blíže neurčené |
kyselina dokosenová |
kyselina eruková |
|
22:1 c |
|||
22:1 t |
|||
24:1 c |
kyselina cis-tetracosenoic |
kyselina nervonic |
|
Typ |
Izomer |
Systematické jméno |
Obecný název |
Polynenasycených tuků |
16:2 blíže neurčené |
kyselina hexadecadienoic |
|
18:2 blíže neurčené |
kyselina octadecadienoic |
kyselina linolová |
|
18:2 n-6 c,c |
|||
18:2 c,t |
|||
18:2 t,c |
|||
18:2 t,t |
|||
18:2 i |
|||
18:2 t dále definován |
|||
18:3 blíže neurčené |
kyselina octadecatrienoic |
kyselina linolenová |
|
18:3 n-3 c,c,c |
kyselina alfa-linolenová |
||
18:3 n-6 c,c,c |
kyselina gama-linolenová |
||
18:4 blíže neurčené |
kyselina octadecatetraenoic |
kyselina parinaric |
|
20:2 n-6 c,c |
kyselina eicosadienoic |
||
20:3 blíže neurčené |
kyselina eicosatrienoic |
||
20:3 n-3 |
|||
20:3 n-6 |
|||
20:4 blíže neurčené |
kyselina eicosatetraenoic |
kyselina arachidonová |
|
20:4 n-3 |
|||
20:4 n-6 |
|||
20:5 n-3 |
kyselina eikosapentaenová (EPA) |
kyselina timnodonic |
|
22:2 |
kyselina docosadienoic |
kyselina brassic |
|
22:5 n-3 |
kyselina docosapentaenoic (DPA) |
kyselina clupanodonic |
|
22:6 n-3 |
kyselina dokosahexaenová (DHA) |