Nejlepší potraviny pro úpravu krevního tlaku

Se špatným krevním tlakem se potýká nejeden z nás. Možná vás překvapí, že se tento problém zdaleka netýká jen starších osob, ale i mladých, kteří jsou často ve stresu nebo žijí nevhodným životním stylem. S vysokým i nízkým tlakem se naštěstí dá bojovat, aniž byste se museli dopovat prášky.

Existuje celá řada nejrůznějších potravin, které mají vliv na krevní tlak. Některé ho zvyšují, jiné snižují, jsou i takové, které tlak vyrovnávají oběma směry. Pokud tyto potraviny vhodně zařadíte do jídelníčku a zároveň upravíte svůj životní styl, můžete své problémy s tlakem zmenšit či dokonce zcela překonat. Připravili jsme pro vás přehled surovin, které pomáhají krevní tlak snižovat i zvyšovat, teď je už jen na vás, abyste se s tlakem vypořádali.

Vysoký krevní tlak

Vysokému krevnímu tlaku neboli hypertenzi se přezdívá tichá zabiják. Mnohdy ho totiž příliš nevnímáte nebo o něm sice víte, ale nevěnujete mu pozornost. Vede ale k poruchám spánku a bolestem hlavy, k poruchám činnosti ledvin a srdce a může skončit infarktem myokardu nebo cévní mozkovou příhodou. Vysoký krevní tlak je dědičným problémem, přispívá k němu nadměrná konzumace alkoholu, drog a kávu, užívání hormonální antikoncepce i přílišné množství stresu. Náchylnější jsou muži než ženy. Lehčí případy hypertenze se dají řešit úpravou životosprávy a zařazením vhodných potravin, v pokročilejším stádiu musí být bohužel zahájena léčba farmaky.

Snížení krevního tlaku

Pro snížení vysokého krevního tlaku je nezbytné přestat s kouřením, pitím alkoholu a konzumací drog, pokud je to možné, ženám se doporučuje vysadit hormonální antikoncepci. Pacient by se měl snažit být co nejméně ve stresu a také méně solit, pokud trpí nadváhou, určitě nic nezkazí, pokud pár kil shodí. Snížit by se měla i konzumace sladkých pokrmů, uzenin a vajec. Pro snížení krevního tlaku je dobré zařadit do jídelníčku potraviny s vysokým množstvím hořčíku a vápníku.

 

Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:

 

  • listová zelenina

  • lesní plody

  • červená řepa

  • mléko, jogurty a jiné mléčné výrobky

  • ovesné kaše

  • banány

  • mořské ryby, především losos a makrela

  • semínka, hlavně slunečnicová a dýňová

  • česnek

  • hořká čokoláda

  • pistácie

  • olivový olej

  • granátové jablko

  • drůbeží maso

  • brambory

  • rýže

  • těstoviny

Nízký krevní tlak

Nízký krevní tlak je méně závažný než ten vysoký, na životě vás neohrožuje. Rozhodně se ale nejedná o nic příjemného, vyvolává totiž motání hlavy, mžitky před očima, hučení v uších a celkovou slabost, která může vést k omdlení. To je nebezpečné například ve městě, kde může omdlévající člověk spadnout pod auto nebo se uhodit do hlavy o dlažební kostky. Stejně jako vysoký krevní tlak je i ten nízký (hypotenze) dán do velké míry dědičně. Trpí jím především ženy drobnější postavy nebo vysoké a hubené. Často dochází ke snižování tlaku během těhotenství, a také při nedodržování správného pitného režimu.

Zvýšení krevního tlaku

Na rozdíl od hypertenze se nízký krevní tlak jen zřídkakdy řeší léky. Do jisté míry lze nízkému tlaku předcházet správným životním stylem, to v tomto případě znamená především dostatek tekutin (třeba i 2 l denně), také dostatek spánku a relaxace, ale i pravidelný pohyb. Nemusí se jednat o žádný náročný sport, stačí aktivnější procházky se psem nebo odpoledne v bazénu. Strava by měla obsahovat hodně vitaminu C a B, bílkovin a sodíku. Právě pro obsah sodíku se osobám trpícím hypotenzí doporučuje více solit.

 

Pokud trpíte nízkým krevním tlakem, zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:

 

  • vejce

  • olivy

  • lékořice

  • káva

  • mořské plody

  • chřest

  • játra

  • hovězí maso

  • luštěniny

  • rozinky

  • mandle

  • mrkev

  • bazalka

  • citron

  • česnek

  • mléko

  • sýr cottage