Nejlepší zeleninové saláty
Saláty jsou skvělá věc. Můžete si je dát jako lehký letní oběd, jako večeři nebo jako předkrm. Skvěle se hodí na různé oslavy, zejména ženy rády zobou kousky zeleniny při veselém klábosení s kamarádkami. A navíc po takovém chodu nepřiberete! Tak si nějaký ten salátek připravte společně s námi.
Existuje obrovské množství různých salátů, třeba ovocné, zeleninové, těstovinové, se sýrem, s masem, se šunkou, s bylinkami… Několik salátů je ale všeobecně známých a slavných po celém světě, a právě ty si dnes vyzkoušíme. Jedná se o svěží italskou klasiku Caprese i o trochu méně známou Panzanellu, původně holandský salát Coleslaw, který ale zdomácněl v angloamerickém světě, americký Waldorf s jablky, francouzský Niçoise, „krále salátů“ Crab Louie a chybět nemůže ani populární Caesar.
Caprese
200 g mozzarelly
3 rajčata
hrst lístků bazalky
olivový olej
balzamikový ocet
čerstvě namletý černý pepř
mořská sůl
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, stejně jako mozzarellu. Plátky rajčat a mozzarelly klademe na talíř, ozdobíme lístky bazalky, posypeme černým pepřem a mořskou solí a pokapeme olivovým olejem a balsamikem. Salát dáme alespoň na půl hodiny do lednice, podává se totiž vychlazený.
TIP: Pokud si chceme Caprese trochu ozvláštnit, můžeme ho doplnit černými olivami.
Panzanella
3 červené papriky
400 g staršího chleba
600 g cherry rajčat
100 ml olivového oleje
½ čajové lžičky cukru krupice
60 ml červeného vinného octa
½ červené cibule
1 stroužek česneku
2 hrsti bazalkových lístků
Předehřejeme si troubu na 200°C, na plech si rozprostřeme papriky a chleba natrhaný na kousky, který pokapeme olivovým olejem, a necháme péct 20 až 25 minut. Rajčata si nakrájíme na kostičky a v misce smícháme s cukrem a solí. Až se na paprikách vytvoří puchýřky, vyndáme je z trouby a uzavřeme do sáčku, aby se zapařily, a poté z nich oloupeme slupku, odstraníme z nich semeník a nakrájíme je na kostičky. Opečený chléb, olivový olej, vinný ocet, cibuli nakrájenou na plátky a česnek na drobné kostičky přidáme do misky s rajčaty a promícháme. Necháme chvilku stát a poté přimícháme i pečenou papriku a bazalkové listy. Pokud je to potřeba, dochutíme solí či pepřem, a podáváme.
TIP: Salát Panzanella můžeme obměnit přidáním ančoviček.
Coleslaw
½ hlávky bílého zelí
1 cibule
1 mrkev
2 kusy řapíkatého celeru
250 g majonézy
sůl
cukr
mletý pepř
vinný ocet
citronová šťáva
Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako zelí a cibuli. Mrkev oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. V misce smícháme majonézu, cukr, sůl, pepř, citronovou šťávu a vinný ocet, tento dresink promícháme se zeleninou a necháme v lednici rozležet.
TIP: Existuje obrovské množství variací na salát Coleslaw. Mezi ty nejoblíbenější patří Coleslaw s petrželkou, rozinkami nebo ořechy.
Waldorf
½ malého kořenového celeru
3 kusy řapíkatého celeru
2 zelená kyselá jablka
3 polévkové lžíce majonézy
3 polévkové lžíce zakysané smetany
4 hrsti vlašských ořechů
třtinový cukr
citronová šťáva
mletý bílý pepř
sůl
Kořenový i řapíkatý celer očistíme a nastrouháme na tenké nudličky. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přisypeme trochu soli, cukru a pepře a promícháme s oběma druhy celeru, potom jemně vmícháme i jablka a vlašské ořechy.
TIP: Skvělého výsledku dosáhnete také tehdy, když do salátu přimícháte rozpůlené kuličky červeného hroznového vína.
Niçoise
2 vejce
100 g zelených fazolových lusků
250 g římského salátu
100 g salátové okurky
100 g rajčat
150 g vařených brambor (raných nebo salátových)
200 g konzervovaného tuňáka
80 g černých oliv
10 g ančoviček
olivový olej
sůl
Dresink:
2 žloutky
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička cukru krystal
1 dl olivového oleje
1 stroužek česneku
4 ančovičky
vinný ocet
sůl
mletý pepř
Vejce si uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Fazolové lusky spaříme, potom je okamžitě vložíme do studené vody a scedíme. Salát nakrájíme na nudličky, salátovou okurku, rajčata a uvařené brambory na tenké plátky. Nyní si připravíme dresink: žloutky, hořčici, střik vinného octa, sůl, pepř a cukr v misce šleháme za postupného přilévání olivového oleje. Až nám vznikne směs podobná majonéze, přimícháme ještě drcený česnek a nasekané ančovičky. Zeleninu smícháme s dresinkem a servírujeme na talíře, kde ho ještě dozdobíme vejcem uvařeným natvrdo, rozdrobeným tuňákem, ančovičkami a olivami.
TIP: Konzervovaného tuňáka můžete nahradit čerstvým, stačí ho jen dorůžova opéct na olivovém oleji a po vystydnutí nakrájet na plátky.
Crab Louie
300 g krabího masa
1 hlávka ledového salátu
1 avokádo
3 rajčata
Dresink:
250 g majonézy
100 g kečupu
75 g černých oliv
2 natvrdo uvařená vejce
V misce smícháme majonézu, kečup, nasekané černé olivy a nadrobno pokrájená vejce. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké plátky, rajčata na měsíčky. Z listů ledového salátu vytvoříme na talíři lůžko, na něj poklademe krabí maso, avokádo a rajčata a přelijeme dresinkem.
TIP: Pokud máte rádi chřest, můžete ho přidat i do tohoto salátu.
Caesar
1 římský salát
2 žemle nebo jiné bílé pečivo
150 g parmezánu
2 kuřecí prsa
olivový olej
pepř
sůl
Dresink:
2 žloutky
100 ml oleje
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička cukru krystal
1 stroužek česneku
4 ančovičky
vinný ocet
sůl
pepř
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a v troubě z něj upečeme krutonky. Kuřecí prsa očistíme, pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a osmažíme na troše olivového oleje. V misce vyšleháme žloutky se střikem vinného octa, hořčicí, cukrem, pepřem a solí. Postupně přidáváme nasekaný česnek a pokrájené ančovičky. Salát natrháme a promícháme s dresinkem, který jsme si právě připravili. Na talíř naservírujeme salát, na něj maso a krutonky, navrch nastrouháme parmezán.
TIP: Salát Caesar můžeme ozvláštnit opečenou anglickou slaninou.
Lenka Ambrožová