Několik rad, jak netloustnout
Zhubli jste a nechcete znovu přibrat? Pak musíte mít nejen dostatek pohybu a ideální složení stravy - musíte i správně jíst!
Zaručených návodů, jak zhubnout, je mnoho, a doporučení, jak znovu nepřibrat, je také poměrně hodně - ale jen některé opravdu fungují. Dostatek pohybu a ideálně složená strava většinou nestačí, a odborníci na životní styl a stravování jsou přesvědčeni, že velmi důležité je i to, kdy, kde a jak jíme. Jídlo si prý musíme důkladně a v klidu opravdu vychutnat! Pokud se někdo domnívá, že omezování se v jídle v kombinaci se stresem a spěchem je ten nejlepší způsob, jak zhubnout a netloustnout, mýlí se!
Jídlo chce klid!
Je prokázáno, že když jsme od jídla něčím nebo někým vyrušeni, sníme ho víc. Poměrně logicky pak zní teorie, že čím více sníme nad svoji tělesnou potřebu, tím víc budeme přibírat na váze. Jíst bychom tedy měli především v klidu, ale v současném uspěchaném světě to dost dobře vždycky nejde. V zaměstnání bychom se ale neměli nechat rušit alespoň při obědě, na který máme nárok!
V týdnu bychom si alespoň jednou nebo dvakrát měli večer jídlo skutečně užít a vychutnat. Nejlepší je podle odborníků středa, a pak pátek nebo sobota. Uvařit si můžeme nějaké oblíbené jídlo, klidně i kaloričtější, a to si pak skutečně užít při příjemné hudbě, a třeba i s pozvanými hosty. Sklenka vína určitě neuškodí…
Jídlo má mít i styl!
Jíst ve spěchu, ve stoje, nebo dokonce při chůzi určitě moc stylové není. I namazaný rohlík, sendvič nebo nakrájené jablko k svačině v práci bude mít úplně jinou chuť, když si ho naservírujete na talířku.
Obědvat a večeřet bychom měli u stolu, z talířů a příborem, a to i kdybychom si ohřívali jídlo z předešlého dne a jedli sami. Zajímavý trik, jak si ještě víc zvýšit požitek z jídla je, že po každém soustu odložíme příbor a sousto si v ústech skutečně důkladně vychutnáme…
Přiměřené porce
Velký vliv na přísun kalorií má samozřejmě i velikost porcí a množství snědeného jídla. Na větší talíř celkem logicky dáváme větší porce než na talíř menší, a přitom by nám menší porce bohatě stačila. Z toho je zřejmé, že bychom měli používat talíře, ale i misky a další nádobí menších rozměrů.
Podobné je to i pečivem. Pokud si vezmeme třeba jen jeden rohlík, bude nám stačit. Jestliže si ale na stůl položíme košíček plný pečiva, sníme ho určitě mnohem víc, než bychom sami chtěli. Pečivo bychom ani neměli postupně ulamovat…
Sladké nakonec
Sladké v přiměřeném množství a občas neškodí! Dát si dvakrát týdně po nějaké vynikající večeři sladkou tečku nikomu neublíží. Může to být třeba jen malý kousek čokolády, puding nebo ne příliš kalorický zákusek, případně třeba i zmrzlina nebo zmrzlinový pohár. Sladkého nemusí být moc, je ale důležité si ho opět pořádně vychutnat.
Pokud bude vaše strava kaloricky vyvážená, budete mít dostatek pohybu a jídlo si budete vychutnávat, dá se předpokládat, že se nechtěnému zvýšení váhy vyhnete. A kdyby se přeci jenom stalo, že se nějaké to kilo navíc objeví, pak vám nezbývá než se ještě víc hýbat, a méně, ale v ještě větším klidu jíst…