Odlehčený jarní jídelníček - využijte sezónního ovoce a zeleniny!

Jaro je v rozpuku a po dlouhé zimě si můžeme konečně užívat spoustu sezónního ovoce a zeleniny. Místo předražených produktů, které k nám putují přes půlku světa, můžeme vybírat na trhu z místní produkce za dobrou cenu. Odlehčete po zimě trochu svůj jídelníček a zažeňte jarní únavu přívalem vitaminů.

Zdraví na talíři

Po opulentních Vánocích a Velikonocích je na čase trochu změnit stravovací návyky. Maso a knedlíky vyměňte za bezmasá jídla, ulevíte tak po měsících hodování vašemu tělu. Pokud jste vegetariáni, příliš se pro vás nemění, jen máte teď na jaře mnohem více na výběr.  Pokud nejste, zkuste týden, čtrnáct dní nebo i déle jíst pouze kvalitní bezmasá jídla. Jestli to je pro vás příliš drastická změna, můžete si zkusit udělat jeden den v týdnu bezmasý.  Inspirovat se můžete v kuchařce “Den bez masa” od Annie Rigg.

Plody jara

Z čeho tedy sestavit jarní odlehčený jídelníček? Řiďte se přírodou, právě teď je k mání dozrávající zelenina jako ředkvičky a polníček. V pozdním jaru to pak jsou brokolice, zelí, květák, pórek, mrkev a některé druhy hub a salátů. V květnu také dozrává chřest. Zeleninu konzumujte v čerstvém stavu, upravujte ji na páře, restujte nebo zapékejte.  Z příloh místo pečiva a těstovin jezte spíše kvalitní sacharidy jako batáty, celozrnnou rýži, quinou, amarant nebo jáhly.

Jarní recepty

Rizoto s medvědím česnekem

Medvědí česnek můžete nasbírat ve volné přírodě. Vypadá jako listy konvalinek, od kterých česnek rozeznáte tak, že promnete list mezi prsty a rozline se charakteristická vůně. Je přírodním antibiotikem, obsahuje vitamin C a antioxidanty.

Suroviny

1 ks cibule
2 polévková lžíce medvědího česneku
1 polévková lžíce čerstvého másla
2 polévková lžíce olivového oleje
1 špetka černého mletého pepře
400 g rýže arborio nebo jiné rýže na rizoto
1 špetka soli
80 g parmezánu
0,1 l bílého vína
1 l zeleninového vývaru

Postup

Česnek jemně nasekáme, cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme olivový olej a necháme na něm cibuli a česnek zesklovatět. Přidáme rýži, krátce ji osmahneme, zalijeme vínem a vaříme do odpaření.

Postupně přiléváme zeleninový vývar a při mírné teplotě vaříme asi 25 minut. Podle chuti osolíme a opepříme. Do hotového rizota vmícháme česnek, máslo a nastrouhaný parmezán. Pokrm ihned podáváme.                                                                

Hummus s červenou řepou

Hummus je výborná studená večeře nebo oběd do práce, zasytí na dlouhou dobu. Hodí se i jako zdravější alternativa na domácí party. Vyzkoušejte variantu se sezónní řepou.

Suroviny

8 lžice sezamové pasty tahini
500 g vařené nebo naložené cizrny
250 g červené řepy
1 citrón
4 stroužky česneku
2 tortily
3 lžíce kvalitního olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř 

 Postup

Předehřejte troubu na 200°C. Omyjte a očistěte řepy a položte je na plech vystlaný alobalem. Zakápněte olivovým olejem a okořeňte. Nechte péct cca hodinu, dokud nezměknou.

Do mixéru vložte cizrnu, tahini, vychladlé upečené řepy, šťávu z citronu, rozmačkaný česnek, olivový olej, pepř a sůl. Mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Nechte odležet v lednici alespoň půl hodiny, dle potřeby dochuťte citronem, solí nebo pepřem. Podávejte s opečenou tortilou.

Připravte si i další bezmasá jídla podle našich nejlepších receptů!

Marg