Odšťavňujeme snadno a rychle
Schválně, kolik porcí ovoce a zeleniny denně sníte? Průměrný člověk má do svého jídelníčku zahrnout 400 g ovoce a zeleniny každý den, zelenina by měla převažovat. Takové množství může být někdy obtížné spořádat v syrovém stavu, a tak je vhodné ovoce a zeleninu různě upravovat. Skvělou volbou je odšťavňování.
Díky šikovnému kuchyňskému spotřebiči proměníte horu ovoce a zeleniny v osvěžující nápoj plný vitaminů a minerálů. Z ovoce a zeleniny ve formě šťávy dokonce dokážeme získat ještě více zdraví prospěšných látek než z celých plodů, chybí v ní totiž vláknina, která vstřebávání některých látek omezuje. Čerstvé šťávy si dnes již sice můžete koupit v obchodě, díky odšťavňovači si ale můžete namíchat vlastní kombinaci chutí a použít sezonní ovoce, a v neposlední řadě výrazně ušetřit.
Ovoce k odšťavňovaní
K výrobě čerstvé šťávy se některé druhy ovoce a zeleniny hodí více, jiné méně a některé bohužel vůbec. Obecně platí, že čím tvrdší plod je, tím lépe se bude odšťavňovat, například jablka, hrušky, červená řepa a kedlubny jsou k tomuto účelu ideální, velmi dobře fungují i citrusy, melouny, celer. Naopak banán je nemožné odšťavnit, místo šťávy získáte pyré. To ale také není na škodu, můžete ho přimíchat ke šťávě z jiného druhu ovoce nebo zeleniny.
Správný odšťavňovač
Abyste si mohli připravit chutné domácí fresh džusy, musíte si nejdříve pořídit kvalitní odšťavňovač. Pokud chcete, aby bylo odšťavňování snadné a přístroj vám dlouho sloužil, nevyhnete se větší investici, nejlépe do šnekového odšťavňovače. Ten vás překvapí množstvím šťávy, které dokáže z plodů vylisovat, a potěší snadnou údržbou. Komu jde hlavně o rychlost odšťavnění, tomu bychom doporučili odstředivé odšťavňování, které ale nemá tak vysokou výtěžnost. Pro ty, kdo plánují odšťavňovat jen příležitostně, a nechtějí tedy investovat příliš mnoho, jsou připraveny mechanické odšťavňovače.