Ovoce a zelenina na vánočním stole
Když se řekne Vánoce, většinou si, co se jídla týče, představíme cukroví, kapra nebo řízek a bramborový salát, kachnu nebo vinnou klobásu. Když se nad tím zamyslíme, nic z toho není zrovna dietní (pokud tedy nepřipravujete nějaké odlehčené nebo dokonce raw cukroví). Když se k tomu přidá čokoláda z vánoční kolekce a šiška salámu, kterou jsme nalezli v dárkovém koši od příbuzných, a potom následuje Silvestr plný brambůrků, solených arašídů a křupek, není se čemu divit, že málem utrpíme šok, když se po Vánocích postavíme na váhu. Pokud byste rádi o Vánocích jedli i něco zdravějšího než výše jmenované, poradíme vám, jak na sváteční stůl proprašovat ovoce a zeleninu, aniž by kdokoli protestoval.
Každé malé dítě ví, že v zimě zelenina neroste. Naši předci si tak těžko mohli dát ke kaprovi místo bramborového salátu rajčatový. My to ale klidně udělat můžeme, protože naše supermarkety jsou ovocem a zeleninou vybaveny po celý rok. Je však nutné pamatovat na dvě věci – v zimě je většina druhů ovoce a zelenina jednak dražší a jednak méně chutná. Když ale na nějaký sezonní plod máte chuť, proč byste si ho nekoupili? Naopak levněji v zimě seženete tropické ovoce – citrusy, avokádo, kaki, kiwi, mango, liči, ananas, kokos a další. Ze zeleniny je snadno dostupná červená řepa, bulvový celer a dýně.
Ale jak dostat do svých blízkých trochu ovoce a zeleniny, když je všude spousta cukroví?
O Vánocích nemůžete předpokládat, že vám vaši blízcí za zeleninový salát utrhají ruce a ovocný salát bez rozmyslu vymění za vánočku. O svátcích je třeba ovoce a zeleninu dávkovat po troškách, aby byly ochotně přijaty. Ke každému hlavnímu chodu přidejte na talíř trochu oblohy nebo dejte doprostřed stolu misku s čerstvým zeleninovým salátem. Pokud nedodržujete tradici rozkrajování jablek u štědrovečerní večeře, zkuste ji zavést, třeba tím motivujete děti k tomu, aby rozkrojené jablíčko s hvězdou snědly. Na stůl kromě cukroví pokládejte i misku se sušeným ovocem a ořechy. Až budete připravovat chlebíčky, nezapomeňte na čerstvou papriku, rajče, sterilovanou okurku a snítku petrželky.
A zařaďte do vánočního jídelníčku následující recepty.
Tortillové závitky
-
4 tortilly
-
1 červená paprika
-
1 žlutá paprika
-
2 mrkve
-
2 hrsti baby špenátu
-
¼ hlávky červeného zelí
-
200 g zakysané smetany
-
1 lžíce provensálských bylinek
Všechnu zeleninu omyjeme, papriky a oloupané mrkve nakrájíme na proužky, červené zelí nasekáme na jemné proužky. Zakysanou smetanu promícháme s provensálskými bylinkami, můžeme ještě osolit a opepřit. Tortilly namažeme ochucenou zakysanou smetanou a poklademe zeleninou (pokud budeme zeleninu pokládat v pruzích podle druhu, získáme krásně duhové závitky). Tortilly zarolujeme a nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 4 cm. Podáváme vychlazené.
Řecké špízy
-
24 cherry rajčat
-
24 černých oliv
-
1 salátová okurka
-
180 g fety
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce červeného vinného octa
-
1 stroužek česneku
-
½ lžičky sušeného oregana
-
Šťáva z poloviny citronu
-
Sůl, pepř
Zeleninu omyjeme, olivy vypeckujeme, pokud ještě nejsou vypeckované, okurku nakrájíme na jeden a půl centimetru široká kolečka a ta ještě překrojíme napůl. Fetu nakrájíme na dvanáct kostiček. Olivový olej promícháme s vinným octem, přidáme prolisovaný stroužek česneku, sušené oregano, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Vezmeme si dřevěné špejle a tvoříme špízy – na každou špejli napíchneme dvě rajčata, dvě olivy, jedno půlkolečko okurky a jednu kostičku fety. Špízy vychladíme a před podáváním přelijeme připravenou zálivkou.
Ovoce ve skle
-
500 g řeckého jogurtu
-
300 g mražených malin
-
200 g müsli
-
1 ananas
-
2 manga
-
2 kaki
-
2 lžíce medu
Mražené maliny necháme rozmrznout a poté je vidličkou rozmačkáme a promícháme s medem. Zbylé ovoce oloupeme, nakrájíme na kostky a promícháme. Do skleniček vrstvíme řecký jogurt, kostky ovoce, rozmačkané maliny, müsli. Tento postup opakujeme, dokud nejsou skleničky naplněny. Můžeme je dozdobit čerstvými malinami a lístkem máty či meduňky.
Jablkové rohlíčky
-
1 balení listového těsta
-
1 jablko
-
3 lžíce másla
-
150 g třtinového cukru
-
1 lžíce mleté skořice
-
60 g vlašských ořechů
Jablko omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Ořechy nasekáme na menší kousky, ale ne zcela nadrobno. Listové těsto rozválíme do kruhu, posypeme třtinovým cukrem smíchaným se skořicí a nasekanými ořechy. Těsto nakrájíme na osm dílků, jako když krájíme pizzu. Na širší část každého dílku položíme jablíčko a od něj začneme těsto rolovat do tvaru rohlíčku. Rohlíčky přemístíme na plech, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem se skořicí, pokud nám ještě zbyl, a pečeme v rozehřáté troubě na 200°C po dobu 10 – 15 minut.
Lenka Ambrožová