Ovoce na posílení imunity
Při pohledu do kalendáře nás nejspíš napadne, že už by zima měla pomalu začít ustupovat jaru. Stále je tady ale zima a tak nám hrozí chřipka a nachlazení, spojené s nepříjemným kašlem a rýmou. Pomoci nám může i obyčejné ovoce.
Na obranu proti chřipce a nachlazení můžeme užívat nejrůznější doplňky stravy, které mají za úkol zvýšit naši obranyschopnost, mnohem lepší je ale přirozená cesta. Když do jídelníčku zařadíme správné ovoce, podpoříte tím imunitu a stanete se odolnějšími proti nemocem.
Citrusy
O citrusech je známé, že mají vysoký obsah vitaminu C, jsou tedy výbornými pomocníky v boji proti mnoha nemocem. Snižují také hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, přispívají k snižování tělesné teploty - citronová šťáva v černém čaji má tedy při horečkách opravdu smysl.
Citrusy jsou sice skvělé pro zvýšení imunity, v zimním období se k nám ale dovážejí plody sklízené jako nezralé, a tak obsah vitaminu C není tak vysoký, jak bychom si přáli. Na druhou stranu se na pulty našich obchodů dostávají neotřelé druhy citrusových plodů, například kumquat.
Citrusy konzumujeme nejlépe syrové, mandarinky a pomeranče se skvěle hodí do ovocných salátů, pomelo je dobré třeba na mlsání k televizi, a pokud se chcete zahřát, vyzkoušejte grilovaný grapefruit. Citrusy je samozřejmě možné odšťavnit a popíjet buď koncentrovaný džus, nebo šťávu naředit podle potřeby, můžete je také přidávat do smoothies.
Jablka
Jablka nám mohou připadat obyčejná, je jich všude plno a můžete je dostat po celý rok. Pro jejich dostupnost je přehlížíme… Jablka jsou přitom plná různých vitaminů a minerálů, obsahují vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Proti nemocem nepůsobí jen díky vitaminu C, ale i jinými způsoby. Imunitu posiluje i v plodech obsažený zinek, vláknina a pektin, kterého mají jablka nejvíc ze všech plodů, zase napomáhají správnému fungování střev, které s obranyschopností také úzce souvisí. Ke správnému trávením pomáhají i enzymy, díky nimž je ve střevech vhodná mikroflóra. Jablka navíc detoxikují organismus, napomáhají hubnutí, pomáhají při hemoroidech, revmatismu, dně i jaterních a ledvinových onemocněních.
Každý den by každý z nás měl sníst jedno jablko - nejvíce vitamínů obsahuje slupka! Může posloužit jako dobrá svačina, dá se přimíchat do ovocného salátu nebo ho můžete nastrouhat společně s mrkví.
Černý rybíz
Černý rybíz dříve rostl skoro na každé zahrádce, dnes se s ním už setkáváme méně, a to je škoda. Na posílení imunity je totiž opravdu skvělý, obsah vitaminu C je až neuvěřitelný – pokud sníte 100 gramů černého rybízu, dodáte tělu zhruba dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu C, některé odrůdy ho obsahují až čtyřnásobek. K protizánětlivým účinkům černého rybízu dále přispívají kyseliny gama-linolenová a stearidová. Černý rybíz obsahuje také velké množství vitaminů skupiny B, vitaminu K a beta-karotenu.
Lesní plody – ostružiny, borůvky, maliny
Obranyschopnost podporují také lesní plody – borůvky, ostružiny a maliny. Až je v létě nebo začátkem podzimu potkáte v přírodě, nasbírejte si je, zamrazte nebo usušte. Ze sušených lesních plodů si pak v zimě připravíte chutný čaj proti nachlazení a dalším nemocem.
Lenka Ambrožová