Pěnotvorné látky a odpěňovače v potravinářském průmyslu
Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalných i tuhých potravinách.
Odpěňovače snižují množství vytvořené pěny nebo i zabraňují jejímu vytváření.
Pěnotvorné látky
Poměrně specifické přídatné látky, umožňující vytváření stejnorodých disperzí plynů v kapalných i tuhých potravinách. Používají se v podstatě jen dva druhy, které nemají žádné známé negativní zdravotní účinky na lidský organismus.
- E 339 - Fosforečnany sodné
- E 463 - Hydroxypropylcelulóza
Používání třetí známé pěnotvorné látky je v ČR zakázané, protože způsobuje alergie a je zcela nevhodná i pro děti.
- E 487 - Laurylsulfát sodný
Odpěňovače
V některých případech je u potravin potřeba snížit množství vytvářené pěny nebo mu úplně zabránit a k tomu se používají odpěňovače. Odpěňovače se získávají z přírodních a živočišných zdrojů i syntetickým způsobem.
Odpěňovače živočišného původu získané syntetickou cestou bez nežádoucích účinků na zdraví
- E 434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
- E 435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
- E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
- E 442 - Fosfatidy amonné
- E 572 - Stearan hořečnatý
Zdraví neškodné a bezpečné odpěňovače získané synteticky
- E 900 - Dimethylsilikonový olej
- E 1505 - Triethyl-citrát
Odpěňovače s nepříznivými účinky na lidský organismus, způsobující alergické reakce a nevhodné pro děti
- E 400 - Kyselina alginová
- E 405 - Propylenglykolalginát
- E 433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát
- E 1520 - Propylenglykol
Nebezpečné odpěňovače s výrazně škodlivými účinky, které jsou v ČR zakázané
- E 240 - Formaldehyd
- E 387 - Oxystearin
- E 431 - Polyoxyethylen monostearát
V ČR a EU zakázané odpěňovače mohou být součástí potravin, které byly vyrobeny mimo země EU a do EU a ČR dovezeny.
Povolené pěnotvorné látky jsou lidskému zdraví neškodné a negativní účinky na lidský organismus nemá ani většina odpěňovačů. Protože to ale nemusí být jediné přídatné látky - tzv. ečka - v potravině, je vždy dobré si přečíst složení. V případě, že se v potravině nachází jiné látky s negativními účinky, měla by se jejich konzumace omezit na minimum nebo úplně. I když je množství takových látek regulováno předpisy, nelze totiž zcela vyloučit různé zdravotní problémy při konzumaci většího množství potravin s nepříznivými e-látkami.