Pěnotvorné látky a odpěňovače v potravinářském průmyslu

Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalných i tuhých potravinách.

Odpěňovače snižují množství vytvořené pěny nebo i zabraňují jejímu vytváření.  

Pěnotvorné látky

Poměrně specifické přídatné látky, umožňující vytváření stejnorodých disperzí plynů v kapalných i tuhých potravinách. Používají se v podstatě jen dva druhy, které nemají žádné známé  negativní zdravotní účinky na lidský organismus.

  • E 339 - Fosforečnany sodné
  • E 463 - Hydroxypropylcelulóza

Používání třetí známé pěnotvorné látky je v ČR zakázané, protože způsobuje alergie a je zcela nevhodná i pro děti.

  • E 487 - Laurylsulfát sodný

Odpěňovače

V některých případech je u potravin potřeba snížit množství vytvářené pěny nebo mu úplně zabránit a k tomu se používají odpěňovače. Odpěňovače se získávají z přírodních a živočišných zdrojů i syntetickým způsobem.

Odpěňovače živočišného původu získané syntetickou cestou bez nežádoucích účinků na zdraví

  • E 434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
  • E 435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
  • E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
  • E 442 - Fosfatidy amonné
  • E 572 - Stearan hořečnatý

Zdraví neškodné a bezpečné odpěňovače získané synteticky

  • E 900 - Dimethylsilikonový olej
  • E 1505 - Triethyl-citrát

Odpěňovače s nepříznivými účinky na lidský organismus, způsobující alergické reakce a nevhodné pro děti

  • E 400 - Kyselina alginová
  • E 405 - Propylenglykolalginát
  • E 433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát
  • E 1520 - Propylenglykol

Nebezpečné odpěňovače s výrazně škodlivými účinky, které jsou v ČR zakázané

  • E 240 - Formaldehyd
  • E 387 - Oxystearin
  • E 431 - Polyoxyethylen monostearát

V ČR a EU zakázané odpěňovače mohou být součástí potravin, které byly vyrobeny mimo země EU a do EU a ČR dovezeny.

Povolené pěnotvorné látky jsou lidskému zdraví neškodné a negativní účinky na lidský organismus nemá ani většina odpěňovačů. Protože to ale nemusí být jediné přídatné látky - tzv. ečka - v potravině, je vždy dobré si přečíst složení. V případě, že se v potravině nachází jiné látky s negativními účinky, měla by se jejich konzumace omezit na minimum nebo úplně. I když je množství takových látek regulováno předpisy, nelze totiž zcela vyloučit různé zdravotní problémy při konzumaci většího množství potravin s nepříznivými e-látkami.